Ilie Botoș a fost numit șef al serviciului secret al Armatei

Publicat: 02 08. 2012, 19:19
Actualizat: 31 12. 2015, 20:54

Generalul Ilie Botoș, fost procuror general al României, a fost numit șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), de către ministrul Apărării Corneliu Dobrițoiu, potrivit site-ului MApN.

Generalul Ilie Botoș a deținut funcția de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu. Botoș a deținut funcția de procuror general al României, în mandatul de premier al lui Adrian Năstase.

Conform Legii privind organizarea și funcționarea MApN, directorul general al DGIA este numit de către ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Funcția de director general este asimilată funcției de secretar de stat.

Direcția Generală de Informații a Apărării asigură obținerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și nonmilitare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative și cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naționale și de informații, cât și cu cele ale statelor membre ale alianțelor, coalițiilor și organizațiilor internaționale la care România este parte și asigură securitatea informațiilor clasificate naționale, NATO și Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării.

Personalul Direcției își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securității naționale în domeniul militar. Pentru culegerea de informații în teatrele de operații și pentru lupta împotriva terorismului, Direcția Generală de Informații a Apărării poate avea în subordine structuri combatante.

În 21 iulie 2006, Ilie Botoș și-a dat demisia din funcția de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe lângă demisia generalului magistrat Botoș, și demisiile a trei șefi de servicii secrete.