Ilie Botoș, audiat ca martor la DNA în dosarul privind decesul lui Bogdan Gigină

Publicat: 19 10. 2017, 12:08
Actualizat: 05 06. 2018, 15:23

Ilie Botoș a fost propus ca martor de Gabriel Oprea, secretarul de stat având o discuție, după accident, cu un polițist aflat la fața locului, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

„Nu am de unde să vă spun informații despre viteză. (…) Nu erau sarcinile mele legate de dispozitv. Abia a doua zi am aflat de accident”, a spus Botoș, la ieșirea din sediul DNA.

La Direcția Națională Anticorupție (DNA) a fost și avocatul familiei Gigină, Daniel Ionașcu, care a subliniat că probele din dosar sunt deja clare.

„Orice martor aduce (Gabriel Oprea – n. red.) nu mai răstoarnă probele aduse împotriva lui. Eventual, sunt probe în circumstanțiere”, a spus Ionașcu, la intrarea în sediul DNA.

În această cauză procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu și ucidere din culpă.

Conform DNA, la momentul producerii accidentului, Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Gabriel Oprea.

„Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.