Imaginile cu primul român vaccinat împotriva COVID-19 vor fi difuzate în direct

Publicat: 20 12. 2020, 15:31
Actualizat: 06 04. 2021, 15:16

Potrivit unui anunț al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, vaccinarea primului român împotriva virusului se va transmite în direct, în 27 decembrie.

Vaccinarea va fi transmisă în direct

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a spus, la DIGI 24, că în 27 decembrie, ziua când vor fi vaccinați împotriva coronavirusului primii români, trebuie să fie una normală, să nu se creeze spectacol, deși este un „moment istoric”.

„Lucrurile trebuie privite într-o normalitate. Nu trebuie să creăm spectacol. Sigur că este un moment istoric. Omenirea se află la mai bine de 100 de ani de la pandemia extrem de gravă care a făcut milioane de victime, pandemia de AH1N1, din 1918, Gripa Spaniolă. (…) Oamenii vor vedea o speranță care ne creează o premisă de a ne reîntoarce la normalitate și la viața noastră (…) și ne dorim ca acele materiale și acele imagine să fie una de normalitate”, a afirmat colonelul dr. Gheorghiță.

Doctorul mai spune că se va încerca transmiterea online a momentului cu primii vaccinați, care vor fi, indiscutabil, din rândul cadrelor medicale.

„Ceea ce vă pot spune despre România este faptul că vom încerca să transmitem în direct imaginile din acele unități sanitare, sigur, respectând măsurile sanitare de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 și aceste materiale, cadre video care să fie aduse în fața opiniei publice. Încercăm să fim pe picior de egalitate și sperăm să reușim cu toate țările care au demarat acțiunea de vaccinare sau urmează să demareze”, a mai spus col. dr. Gheorghiță.

România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie.

Ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru atunci când ne vaccinăm: Explicațiile unui expert în sănătate publică cu privire la vaccinul anti-COVID

Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție a proteinei care ajută virusul să între în celulele noastre și nu virusul, deci deci nu ne putem infecta de la vaccin, a explicat Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Profesorul Cherecheș a explicat pe înțelesul tuturor, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum se comportă sistemul nostru imun când orice corp străin intră în organism.

Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun își aduce aminte de el. Sistemul nostru imun are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, anunță “l-am mai văzut pe ticălosul ăsta”. Sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească”, a scrie profesorul pe pagina sa de Facebook

Răzvan Chercheș a explicat și cum funcționează vaccinul anti-Covid de la Pfizer și Moderna.

Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai ușor în celulele noastre (îl face mai infecțios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos și mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informația genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului și au găsit secțiunea care are instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă. Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă. Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conține virusul. Odată vaccinați, celulele noastre primesc bucățelele de ARN cu instrucțiuni de producție și spun “ok, hai să producem”. Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucțiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul). Astfel, celulele noastre produc o mulțime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcție și zice “ce naiba e asta?” și începe să atace proteinele. Cum le întâlnește prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanșeze un atac complet”, a explicat Cherecheș.