Imigranți români și bulgari, abuzați într-un sat spaniol, unde au plecat la culesul viilor

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 24 07. 2012, 11:15
Circa o mie de imigranți români și bulgari, plecaț la culesul viilor într-un sat din provincia spaniolă La Mancha (centru), sunt tratați cu indiferență de autorități și sunt exploatați de localnicii care profită de pe urma situației lor dificile.

Circa o mie de imigranți români și bulgari, plecaț la culesul viilor într-un sat din provincia spaniolă La Mancha (centru), sunt tratați cu indiferență de autorități și sunt exploatați de localnicii care profită de pe urma situației lor dificile, relatează cotidianul El Pais, în pagina electronică.

Publicația citată prezintă, într-un reportaj, situația celor aproximativ o mie de români și bulgari (inclusiv femei și copii), majoritatea de etnie romă, care au sosit în satul Moral de Caltrava, din La Mancha, pentru a lucra la culesul viilor.

Cei mai mulți dintre ei au venit direct din țara de origine, după o călătorie de patru zile cu autocarul, fără opriri. Ceilalți s-au adunat aici din alte provincii spaniole, în speranța că vor găsi de lucru în această perioadă, în care este nevoie de forță de muncă sezonieră, în zonele viticole.

Ei trăiesc însă în incertitudine de o lună, neștiind dacă vor fi angajați sau nu. Deși România și Bulgaria au devenit state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, moratoriul prin care Guvernul spaniol a restricționat piața muncii timp de doi ani cetățenilor proveniți din aceste țări îi limitează la statutul de imigranți. În plus, foarte puțini angajatori au depus actele necesare pentru a obține permisele de muncă pentru ei.

Un agricultor local, Roque Gutierrez, afirmă că problema nu este lipsa locurilor de muncă, deoarece sunt aproximativ 7.000 de hectare de vie care așteaptă să fie culeasă, ceea ce ar necesita munca a circa o mie de imigranți, practic exact numărul celor sosiți pentru a li se da de lucru. Adevărata dificultate este legată de aplicarea moratoriului privind forța de muncă din România și Bulgaria, subliniază el.

Primarul din Moral de Caltrava, Jose Maria Molina, el însuși agricultor, justifică situația prin faptul că proprietarii de vii nu puteau întocmi actele necesare pentru angajarea românilor și bulgarilor înainte de sosirea acestora în La Mancha, deoarece nu știau de câte persoane vor avea nevoie la culesul viilor.