În ce condiții va suspenda ANAF activitatea unei firme

Publicat: 22 04. 2015, 16:54

Guvernul a aprobat, miercuri, o orodonanță de urgență care reglementează sancțiunile pe care le aplică inspectorii ANAF atunci când constată diferențe între sumele existente la un operator economic și cele înregistrate în casa de marcat a acestuia.

Dacă diferența constatată de inspectorii fiscali este de până 3% inclusiv, dar nu mai mult de 300 lei inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează doar cu avertisment.

Pentru diferențe peste 3%, dar până în 300 lei, se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

În cazul unei diferențe între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 lei și 15.000 lei,

Dacă diferența este între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda va fi între 15.000 lei și 20.000 lei și se va suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de doi ani, indiferent pentru care dintre situații s-a constatat prima abatere.

Dacă diferența este mai mare de 1.000 lei, dar sub 3% inclusiv, amenda este între 20.000 lei și 25.000 lei, fără aplicarea suspendării activității, iar dacă diferența depășește 1.000 lei și peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, sancțiunea este între 20.000 și 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activității, de la a doua abatere într-un interval de 2 ani.

Ministrul Finanțelor, Eugen Tedorovici, a anunțat, miercuri, că operatorii economici au posibilitatea achitării amenzii și a unei sume egale cu de zece ori suma amenzii aplicate pentru ca sancțiunea suspendării activității să înceteze la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

Ordonanța prevede și o sancțiune corelativă pentru nerespectarea obligației angajaților de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amendă contravențională între 1.000-1.500 lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deținuți de angajații firmei care își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistrați într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Orice sumă de bani înregistrată în plus față de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali. Modelul, conținutul registrului de bani personali precum și procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.

La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unității de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, angajații operatorului economic sunt obligați să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.