În România s-au greșit licitații de 9,5 mld. de euro în 2010. Topul celor care s-au bătut să anuleze licitații – EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 23:00

În 2010 instituțiile statului au desfășurat în mod greșit 2.047de licitații în valoare totală de 9,48 miliarde de euro, conformraportului anual al Consiliului Național de Soluționare aContestațiilor (CNSC). Cifra a rezultat în urma analizării de cătreCNSC a celor 6.562 de contestații depuse de firme având ca obiectfie rezultatul licitațiilor fie documentația de atribuire.

S-au anulat licitații de2,72 miliarde de euro

În 603 cazuri din cele 2.047, abaterile instituțiilor respective dela procedura legală de licitație au fost atât de mari încât s-adispus anularea lor. Valoarea totală a licitațiilor contestate șiapoi anulate a fost de 2,72 miliarde de euro.

În mod normal, când în urma studierii contestațiilor se constatăcă există abateri din partea instituției contractante, se iaumăsuri de refacere a documentației. Faptul că 603 licitații au fostanulate integral înseamnă că dosarul și procedura de licitație arfi trebuit modificate atât de mult încât singura soluție a fostanularea procedurii. Din cele 6.562 de contestații depuse de cătreoperatorii economici privind licitațiile publice, în 31% dintrecazuri (2.047 de dosare, inclusiv cele 603 care au dus la anularealicitațiilor) aceștia au avut câștig de cauză, ceea ce înseamnă căinstituția respectivă nu a respectat procedurile privindlicitațiile din bani publici.

Numărul total al contestațiilor depuse de firme a scăzut cu 789anul trecut, până la 7.867. Scăderea se datorează, după cum susțineCNSC, publicării în iulie a OUG 76/2010, care prevede că firmelecare depun contestație trebuie să depună o garanție de 2% dinvaloarea licitației, garanție care este pierdută în momentul încare contestația este respinsă. „S-a observat o scădere aapetitului operatorilor economici de a formula contestații”, dupăcum subliniază oficialii CNSC în raportul pe anul trecut.
Cele mai multe contestații, 4.849 din totalul de 7.867 (61,6%), auavut ca obiect rezultatul procedurii, celelalte 3.018 vizânddocumentația de atribuire.

Electrica Serv,campioana contestațiilor: 116 într-un an

Firma care a depus cele mai multe contestații în 2010 esteElectrica Serv SRL, din Ilfov, cu 116 contestații, urmatăde Farmexpert DCI din București, cu 60 de contestații, conformdatelor furnizate gândul de către Autoritatea Națională pentruReglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP).Electrica Serv, care în 2009 avea 10 angajați, conform datelorpublice de pe site-ul Ministerului de Finanțe, și o cifră deafaceri de circa 8,6 milioane de euro, este însă pe primul loc șicând vine vorba despre soluțiile favorabile obținute în urmacontestațiilor, respectiv 37.

„Ținta” preferată a contestatorilor a fost, în 2010, PrimăriaGenerală a Municipiului București, care a făcut obiectul a 80 decontestații, în 20 de cazuri firmele având câștig de cauză în fațainstituției. Pe locul doi în acest clasament se află Apele Române,cu 73 de contestații, care este urmată de Romsilva, 71 decontestații și de Primăria Sectorului 2 București, la adresa căreias-au depus 60 de contestații.
Pe locul cinci se află Compania Națională de Autostrăzi și DrumuriNaționale din România (CNADNR), cu 54 de contestații, dintre careșase au fost soluționate în defavoarea instituției. PMB și ApeleRomâne București sunt campioane la capitolul contestații câștigatede către firme, cu câte 20 fiecare, fiind urmate de CFR SA, cu 15și de Primăria Ploiești, Prahova, cu 14. În Vaslui, de exemplu,dintre cele 23 de contestații depuse 12 au fost câștigate defirme.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021