În spitalele din Vâlcea au fost aduși roboți dezinfectanţi: „Pot inactiva virusul în 10 – 12 secunde”

Publicat: 08 11. 2021, 18:57
Actualizat: 08 11. 2021, 18:58
În spitalele din Vâlcea au fost aduși roboți dezinfectanţi / Foto Adevărul - credit DMS Citeste mai mult: adev.ro/r29bap

Trei unităţi sanitare din Vâlcea au fost dotate cu roboţi cu ultraviolete pentru dezinfecţie, capabili să elimine 99% din microbi: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din Mihăeşti – Vâlcea şi Spitalul Orăşenesc Horezu – Vâlcea, relatează Adevărul.

Acești trei roboţi autonomi fac parte din lotul de 15 astfel de echipamente medicale donate de Comisia Europeană spitalelor din România.

Tehnologia poate fi utilizată de la distanţă prin intermediul unei aplicaţii mobile. Robotul poate dezinfecta un salon de spital în 10 – 15 minute, asigurând un mediu steril fără expunerea personalului la riscuri de îmbolnăvire.

„Au fost făcute diverse studii la Universitatea din Boston care au arătat că astfel de lămpi pot inactiva virusul COVID – 19 în doar 10 – 12 secunde”, a precizat medicul din cadrul Spitalului Judeţean (SJU) Vâlcea care s-a specializat în utilizarea robotului.

Echipament modern

Conform spuselor managerului SJU Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, de acest robot vor beneficia majoritatea secţiilor din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea. „Este vorba despre un echipament de ultimă generaţie de care beneficiem şi noi, alături de spitalele europene în care au ajuns cei 200 de roboţi donaţi de Comisia Europeană spitalelor din UE”, spune managerul SJU Vâlcea.

„Robotul pus în funcţiune în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie ajută la eliminarea infecţiilor asociate activităţilor medicale, creând un cadru propice pentru îngrijirea pacienţilor. A fost amplasat momentan într-un compartiment în care avem pacienţi COVID. S-au făcut testele şi probele necesare, a fost instruit personalul”, a menţionat şi managerul Spitalului TBC din Mihăeşti – Vâlcea, ec. Marius Lumineanu.

Acest tip de echipamente au mai primit spitale din Bucureşti, Oradea şi Constanţa, preţul unei astfel de tehnologii fiind de aproximativ 60.000 de euro.