În ținutul Galileii, există o localitate fondată de români din Moinești. Acum, va avea și un muzeu românesc

Publicat: 10 03. 2015, 21:27

Primarul localității Rosh Pina din Galileea, Avihud Raski, vrea să înființeze un Muzeu al Originarilor din România. Asta pentru că edilul, ca și înaintașii lui, are origini românești, relatează TVR 1.

Uzia Galil, Ben Gutman, Sandu Mazor sunt doar câțiva dintre evreii români care au pus umărul la formarea statului Israel. Ei au plecat din Moinești la sfârșitul secolului al XIX-lea și au înființat Rosh Pina, o localitate agricolă din ținutul Galileea.

Chiar și azi, la Rosh Pina se mai vorbește puțin românește.

Zehava Raski, soția primarului, s-a născut la București, iar la vârsta de doi ani a plecat cu părinții ei în Israel. Își amintește acum însă, că graiul românesc a fost cel pe care l-a auzit tot timpul în casă.

„Era un ziar, Viața noastră, iar tatăl meu îl cumpăra în fiecare zi. Și el citea în românește. Și mama vorbea numai românește”, povestește femeia.

Așadar, Avihud Raski, el însuși un urmaș al unei dintre familiile care au pus temeliile localității Rosh Pina, vrea să onoreze memoria strămoșilor săi prin intermediul unui muzeu dedicat emigrației românești în Israel.

„Sunt peste un milion de evrei de origine română în Israel, deci a șasea parte a populației israeliene are rădăcini românești”, a explicat Raski.

Potrivit sursei citate, înființarea Muzeului Originarilor din România va costa 3 milioane de euro. Jumătate din sumă va fi acoperită de municipalitate, în vreme ce jumătatea cealaltă va veni din contribuții individuale.