Încă o defecțiune în coaliție. Apelul ALDE la ministrul PSD al Educației

Publicat: 22 04. 2018, 13:29
Actualizat: 23 04. 2018, 08:35

„Ca parlamentar, membru al coaliției de guvernare și mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulțumirea profesorilor din Universitatea Babeș-Bolyai, a studenților și a întregii comunități clujene, ca reacție la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învățământul superior. În urma deciziei pe care ați luat-o, nu doar UBB Cluj, ci și alte universități renumite și-au exprimat nemulțumirea în privința algoritmilor folosiți pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc și internațional”, a spus Cătăniciu, citată într-un comuicat remis MEDIAFAX.

Deputatul ALDE mai spune că, în cazul Universității Babeș-Bolyai Cluj , au fost reduse 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

„Nivelul de excelență al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecință, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraș – considerat pol național de creștere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord – Vest a țării”, mai spune Cătăniciu.

Deputatul ALDE îi cere lui Valentin Popa să își reconsidere poziția față de tăierea locurilor bugetată, argumentând că România deține printre cele mai mici procente de oameni educați în universitate, comparativ cu restul UE, iar universitățile românești încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universități ale lumii.

Ministrul Educației Valentin Popa a precizat recent faptul că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenții de liceu din mediul rural și alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educației, universitățile tradiționale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licență, 700 pentru master și aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Popa a mai spus că alocarea locurilor la universități nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.