Începutul anului școlar, gaură în buzunar pentru părinți: Fără flori, nu poate începe școala. Am dat pe buchet 250 de lei

Publicat: 11 09. 2017, 14:27
Actualizat: 11 09. 2017, 14:37

„Nu se poate să înceapă anul școlar fără flori. Este de bun simț ca elevul să îi ofere doamnei învățătoare un buchet de flori, așa făceam și noi pe vremea noastră. Noi am cumpărat un arajament floral foarte frumos pe care am dat aproximativ 250 de lei. Nu știu dacă e mult sau puțin, dar e frumos să ducă ceva. Cred că toți elevii fac lucrul acesta. Măcar atât pentru că oricum, cadouri nu prea mai cumpărăm, știți că e o situație mai delicată din punctul acesta de vedere”, a explicat Valentin, tatăl unui băiețel din clasa a III-a.

Mulți părinți nu se aruncă să dea mulți bani pe flori pentru începutul anului școlar deoarece, spun ei, au avut multe cheltuieli cu rechizitele sau hainele copiilor.

„Am cheltuit mai bine de 700 de lei pe rechizite, haine, echipamente de sport, așa că ne-am rezumat la un buchețel decent de flori, pe care am dat 40 de lei. Vor mai urma de acum încolo multe alte cheltuieli, pe caiete speciale, pe manuale auxiliare și câte și mai câte. Sigur, este frumos ca elevul să se ducă, în prima zi de școală, cu un buchet de flori. Mie îmi tăia mama din gradină flori, avea multe tufănele de toamnă, și îmi facea un buchet tare frumos pe care să îl duc doamnei învățătoare”, a povestit Irina, mămica unui elev din clasa a IV-a.

Dacă în clasele primare, elevii vin cu brațele de buchete de flori, colegii lor mai mari de liceu, au renunțat la acest obicei.

„Am dus flori din clasa întâi până anul trecut. Cred că e suficient. Și dacă le iau profesoarelor flori și dacă nu le iau, aceleași note îmi dau, deci, nu e nicio afacere. Decât să dau 20-30 de lei pe un buchet de flori pe care oricum peste două zile îl aruncă, mai bine țin banii ăia pentru mine. Deci, nu e niciun beneficiu pentru mine”, a explicat râzând un elev de clasa a XI-a.

„Acum suntem și noi în ultimul an de liceu, nu mai ducem flori. Dacă aș ști că o să iau Bacalaureatul cu flori, aș aduce un camion de flori în curtea școlii pentru toate profesoarele. Mi-e frică de Bacalaureat, normal. Dacă nu îl iau, o să dau până reușesc, altceva ce am de făcut? Cred că e bine că dăm în februarie competențele pentru că avem timp mai mult pentru examenele scrise. Oricum, dacă nu am învățăat până acum, degeaba ne mai chinuim”, a explicat un elev din clasa a XII-a.

Elevii s-au întors la școală luni, urmând ca prima vacanță de care vor beneficia toți școlarii și preșcolarii să fie cea de iarnă, care va începe pe 23 decembrie.

În anul școlar 2017-2018 sunt înscriși aproximativ 2,3 milioane de elevi și preșcolari, dintre care 165.000 în clasa pregătitoare, peste 400.000 la grădiniță și 170.000 de elevi în clasa a V-a.