Închisoare pentru românii care dau muzica prea tare

Publicat: 02 11. 2017, 18:32

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, joi, în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranța polițiștilor și a cetățenilor.

Pachetul legislativ presupune completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Astfel, una dintre modificările aduse vizează și locatarii gălăgioși, care nu dau muzica mai încet, chiar dacă polițiștii i-au vizitat de câteva ori în aceeași noapte și au aplicat avertismente sau amenzi. Potrivit noului proiect, aceste persoane riscă până la doi ani de închisoare.

„Fapta persoanei care, fiind avertizată să iÌ‚nceteze activitățile contravenționale prevăzute la art. 2 pct. 25, 26 sau 27, continuă să săvaÌ‚rșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu iÌ‚nchisoare de la 3 luni la 2 ani”, se arată în actul normativ.

Activitățile contravenționale sunt: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice; tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă; tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

O altă prevedere a pachetului de legi propus dezbaterii de Ministerul Afacerilor Interne arată că întrebuințarea iÌ‚n public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene iÌ‚n mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate iÌ‚n exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu iÌ‚nchisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.