Indemnizația de creștere a copilului ar putea crește. Cine beneficiază

Publicat: 12 12. 2019, 17:38

Această măsură face obiectul unui proiect de lege care, după ce a trecut de Senat, a primit raport de adoptare la Camera Deputaților. Plafonarea la 8.500 de lei a fost introdusă în cea de-a două jumătate a anului 2017, măsura fiind justificată de către guvernanți prin utilizarea mai eficientă a resurselor bugetare.

Proiectul de act normaltiv prevede, de asemenea, și schimbarea modalității de calcurare a acestei indemnizații – cuantumul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în funcție de valoarea indicatorului de referință (ISR), ci în funcție de valoarea salariului minim brut pe țară.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 stabilește că valoarea indemnizației „reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”, precizează cei de la bugetul.ro.

Inițiatorii proiectului legislativ se așteaptă ca natalitatea să crească întrucât noile măsuri, dacă vor fi adoptate, încurajează întemeierea unei familii în care se regăsesc și copii.