Industria care oferă cele mai mari salarii din România are și cea mai mare lipsă de personal. Salariile sunt de două ori mai mari în străinătate

Publicat: 07 07. 2022, 23:09
Actualizat: 07 07. 2022, 23:09
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Meseria pentru care nu se mai bate nimeni în România, în ciuda cererii mari de pe piața muncii. Este vorba despre industria IT, care oferă cele mai mari salarii, dar candidații sunt atrași în continuare de ofertele din străinătate.

Facultăţile nu pot acoperi nici măcar jumătate din necesarul companiilor care activează în industria IT, România având nevoie de cel puţin 600 de mii de ingineri în următorii zece ani.  Acum, Universitatea Politehnica din Bucureşti, de exemplu, nu reuşeşte să acopere nici 60 la sută dintre solicitări.

Salarii mai mari și condiții mai bune în străinătate

În ciuda salariilor mari pe care acestea le oferă pe piața locurilor de muncă din România, ofertele din străinătate sunt mai atractive pentru specialiștii IT.

Spre exemplu, un tânăr absolvent care este dezvoltator digital și scrie coduri pentru o companie renumită din Capitală, a dezvăluit ce înseamnă această situație pentru el. Reușește să aibă și un loc de muncă bine plătit, și propria afacere.

Primul salariu în urmă cu șase ani, salariul pe internship, a început de la 2.500 de lei. În momentul de față este aproximativ pe la 2.000 de euro, iar ce fac eu în business separat depăşeşte un pic această sumă.

Este o cerere fantastică, foarte mare, joburi se găsesc la orice colţ, mai ales în zona de IT”, a declarat Mario Oprea, absolvent.

”Industria nouă, toată lumea vrea IT-isti, toată lumea vrea electronişti, toată lumea vrea oameni în zona de automobile, dar de asemenea sunt cereri foarte mari şi pentru industrii care aparent nu sunt căutate: chimie, energetică”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București.

Sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România. Statul și politica naţională trebuie să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor și care să meargă către aceste domenii prioritare”, a mai adăugat Mihnea Costoiu.