Infecție intraspitalicească cu bacilul Clostridium difficile la SJU Arad. Trei pacienți sunt izolați

Publicat: 15 07. 2013, 16:56
Actualizat: 29 07. 2014, 20:32

Trei pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Arad au fost izolați după ce s-au infectat în unitatea medicală cu bacilul Clostridium difficile, alte cinci persoane care au intrat în contact cu bolnavii fiind, de asemenea, izolate, iar angajații supuși unor investigații medicale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad s-a semnalat, la sfârșitul săptămânii trecute un focar nosocomial, trei pacienți ai Secției Pneumologie II fiind infectați cu bacilul Clostridium difficile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, este vorba despre trei adulți, o femeie și doi bărbați, care au fost diagnosticați în urma analizelor de laborator, infecția fiind raportată de către reprezentanții spitalului la DSP, conform procedurilor.

„Două cazuri au fost transferate la Secția de Boli infecțioase adulți, persoanele fiind tratate cu Metronidazol și monitorizate din punctul de vedere al evoluției bolii. Un caz a fost izolat în Pneumologie II, cu instituirea tratamentului cu Metronidazol”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, s-a întocmit lista de contacți, constatându-se că cinci persoane au intrat în contact cu bolnavii, acestea fiind izolate, de asemenea, în două saloane de spital și fiind prelevate probe pentru analize.

„S-au instituit măsuri de dezinfecție a suprafețelor și microaeroflorei saloanelor pacienților, contacților și a întregii secții. S-a efectuat instruirea tuturor pacienților din secție cu privire la măsurile de igienă personală”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții DSP Arad au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că și personalul medical a fost testat și urmează să se stabilească dacă există angajați infectați.

DSP Arad arată, în comunicat, că infecția cu bacilul Clostridium difficile „este cea mai frecventă cauză a diareei asociate cu consum de antibiotice”.

Infecția se transmite pe cale digestivă, „apariția ei denotând nerespectarea precauțiunilor universale și a igienei mâinilor”.

Simptomele cele mai frecvente ale bolii sunt febra, pierderea apetitului, vărsăturile, durerile abdominale și ileus paralitic (în forme severe).