ING: Economia va înregistra în ultimele trei luni o creștere de 0,5% față de trimestrul al treilea

Publicat: 16 02. 2012, 10:03
Actualizat: 20 02. 2012, 21:44
Economia va crește în ultimele trei luni cu 0,5% față de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, și va înregistra avansuri similare în trimestrele viitoare, anticipează analiștii ING Bank România.

Economia va crește în ultimele trei luni cu 0,5% față detrimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factoriisezonieri, și va înregistra avansuri similare în trimestreleviitoare, anticipează analiștii ING Bank România. „Totuși,depinzând de măsurile de reformă și de coordonarea în timp aacestora, am putea să revizuiăm estimările noastre până la oscădere a economiei, fie în primele trei luni din 2010, fie întrimestrul al doilea”, se arată într-un raport publicat, luni, deING.

Analiștii băncii consideră totodată că ratele de dobândăridicate determinate de strategia BNR de a evita depreciereamonedei naționale ar putea afecta activitatea economică din primulsemestru al anului viitor.

„Nevoia de finanțare a Guvernului se menține foarte ridicatăpentru 2010, iar îmbunătățirea situației economice ar trebui să fielimitată, având în vedere ajustările fiscale previzionate. Prinurmare, orice apreciere a monedei locale sub 4,1 – 4,2 lei/euro arputea fi inversată rapid”, se mai spune în raportul ING.

Economiștii consideră că Ministerul Finanțelor Publice ar puteasă se afle în imposibilitatea de a reduce randamentele sub 10% întimpul lunii ianuarie, chiar dacă BNR va reduce dobânda de politicămonetară.

„Dacă totul va merge bine în ceea ce privește bugetul pentru2010, adică dacă este aprobat de Parlament în luna ianuarie, iarRomânia va primi 2,3 miliarde de euro de la FMI în a doua parte alunii februarie, atunci randamentele la titlurile de stat ar trebuisă coboare începând de la finele lunii februarie 2010”,previzionează analiștii băncii.

Mediafax