Inimi recoltate de la donatori decedați, neutilizate din cauza problemelor sistemului sanitar

Publicat: 28 02. 2013, 21:36
Actualizat: 28 09. 2018, 07:15

Inimile recoltate în ultimele zile de la cinci donatori decedați nu au putut fi transplantate din cauza problemelor sistemului sanitar, printre care situația clinicii de profil din Târgu Mureș și numărul mic de specialiști din Capitală.

În ultimii doi ani, numărul cazurilor similare a ajuns la 200, pentru că ambele centre în care pe vremuri se făceau cu succes transplanturi de cord sunt în mare impas, notează Știrile Pro TV.

O vreme, Institutul din Târgu Mureș a fost închis și a pierdut o bună parte din personal, iar în prezent, deși funcționează, nu are buget pentru astfel de intervenții chirurgicale. Pe de altă parte, Spitalul Floreasca are prea puțini specialiști.

„În doi ani, am resimțit că activitatea noastră a fost afectată grav. Avem cam 25 de pacienți care necesită transplant de urgență. Evident, o parte dintre ei decedează”, a declarat, pentru Pro TV, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu.

Potrivit Pro TV, din 2011, medicii din Târgu Mureș tratează cu medicamente boli pe care le-ar putea vindeca printr-un transplant. De fapt, încearcă să întârzie un inevitabil sfârșit al celor care n-au putut fi transplantați, cât timp centrul-pilot a fost închis.

Pacienții nu își explică închiderea, fie și temporară, a unității de care se legau, practic, toate speranțele lor. „Cum să desființezi așa ceva? Nu înțeleg. E greu de înțeles. Să iei speranța la viață a atâtor oameni. Că asta s-a întâmplat”, spune unul dintre cei aflați pe lista de așteptare.

Cei 200 de donatorii eligibili în ultimii doi ani pentru transplant de cord nu au fost utilizați de cele două centre. Potrivit coordonatorului național pe transplant, Victor Zota, centrele au fost înștiințate cu privire la recoltarea inimilor, însă acestea nu au fost cerute. „Au fost anunțați, bineînțeles, de aceste transplanturi și nu le-au făcut”, a declarat Zota.

Din momentul în care este scoasă din trupul pacientului mort și până când e irigată din nou cu sângele cald al receptorului, o inimă rămâne „viabilă” pentru transplant timp de trei ore.

În prezent, însă, Agenția Română pentru Transplant nu are un avion sanitar suficient de rapid ca să aducă în timp util un organ de la Timișoara, de pildă, în Capitală, acolo unde, în 1999, se realiza cu succes primul transplant de inimă, notează Pro TV.

Pro Tv a lansat campania „Există viață după moarte”, care susține donarea de organe pentru transplant. Pro Tv relata, miercuri, că, în ultimele 48 de ore, se făcuseră prelevări de organe de la cinci donatori decedați, care au fost folosite în 15 intervenții hotărâtoare pentru oameni cu suferințe grave.