ÎNOTUL SINCRON, „baletul în apă” pe care l-au practicat inițial bărbații – VIDEO

Publicat: 05 08. 2012, 14:00

ÎNOTUL SINCRON este o probă olimpică exclusiv feminină, care la JOCURILE OLIMPICE 2012 LONDRA va avea loc între 5 și 10 august. În această perioadă, 104 sportive vor înota, vor dansa și vor executa diverse mișcării specifice gimnasticii artistice, pe un fundal muzical, în încercarea de a câștiga o medalie la JO LONDRA 2012.

Participanții la proba de ÎNOT SINCRON trebuie să dea dovadă de putere, flexibilitate și rezistență, dar și de grație, simț artistic și un control foarte bun al respirației sub apă. Deși la JOCURILE OLIMPICE bărbații nu au voie să participe la ÎNOT SINCRON, există câteva campionate regionale sau internaționale în care această disciplină este permisă și sexului tare.

Bărbați practicând ÎNOTUL SINCRON

La sfârșitul secolului al XIX-lea, când a apărut ÎNOTUL SINCRON, acesta era cunoscut drept „balet în apă”. Prima competiție locală de ÎNOT SINCRON a avut loc în 1891, în Germania, la ea participând numai bărbați. Ulterior, acest sport a devenit unul mai potrivit pentru femei, iar în 1924 a avut loc prima competiție de ÎNOT SINCRON la nivelul Americii de Nord. Denumirea de „balet în apă” a fost schimată în ÎNOT SINCRON în anul 1934, în SUA.

Deși la JOCURILE OLIMPICE au avut loc demonstrații de ÎNOT SINCRON încă de la ediția din 1952, sportul a fost recunoscut de Federația Internațională de Natație abia în 1968 și a devenit sport olimpic la JOCURILE OLIMPICE din 1984. Până în 1992, ÎNOTUL SINCRON avea două probe la JOCURILE OLIMPICE: individual și duet. Din 1992 până în 2000, s-a renunțat la ambele pentru proba pe echipe. Începând de la JOCURILE OLIMPICE din 2000, există atât proba de duet, cât și pe echipe.