Inspecția Judiciară îl contrazice pe vicepreședintele CSM: Începând cu 2017, Inspecția nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence

Publicat: 05 04. 2018, 00:25

„Contrar informaților preluate din discursul de astăzi al vicepreședintelui CSM , domnul procuror Codrut Olaru, începând cu anul 2017, Inspecția Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence. De la data înființării sale, in anul 2012, Inspecția Judiciara și-a desfășurat activitatea exclusiv în baza legii”, transmite Inspecția Judiciară.

Reprezentanții Inspectiei Judiciare nu au precizat în ce lună a anului 2017 a fost denunțat protocolul.

Precizările Inspecției vin după ce procurorul Codruț Olaru, vicepreședintele CSM, a spus, miercuri, că reprezentanții Inspecției Judiciare au transmis instituției o adresă prin care anunțau că există un protocol încheiat cu SRI, dar și că, la finele lunii martie, s-a declanșat deja procedura de desecretizare.

„Să fim onești, Inspecția Judiciară a comunicat datele pe care le-am solicitat. Mai mult decât atât, Înspecția Judiciară a precizat în adresă că au demarat, în 21 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. (…) Nu plec de la o prezumție de lipsă de obiectiviate în raport cu IJ. Categoric, nu”, a spus vicepreședintele Codruț Olaru, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri.

Mențiunile au fost făcute, potrivit reprezentanților IJ, pentru a se înțelege că, în prezent, nu este în vigoare un protocol de colaborare.

Vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a anunțat, în ședința plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară, CSM și Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entități din justiție neavând astfel de protocoale.

„Aduc la cunoștință că, în urma ședinței plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entitățile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar care au comunicat că au existat și există sau au denunțat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Inspecția Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunțat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanțe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt atașate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a anunțat procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în ședința plenului Consiliului de miercuri.