Inspector de la Inspecția Muncii: „Accidentul de la Lujerului este accident colectiv de muncă. Vatmanii erau la muncă, iar oamenii mergeau la serviciu”

Publicat: 10 05. 2012, 09:31
Actualizat: 10 05. 2012, 21:03

Inspecția Muncii face cercetări în cazul accidentului din Pasajul Lujerului, considerat accident colectiv de muncă, deoarece vatmanii erau în timpul programului și majoritatea pasagerilor mergeau la locul de muncă, a declarat pentru MEDIAFAX șeful IM, Nicolae Dantes Bratu.

Inspectorul general de la Inspecția Muncii s-a deplasat împreună cu o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă București la locul producerii accidentului din Pasajul Lujerului pentru a începe cercetările specifice unui accident colectiv de muncă.

Nicolae Dantes Bratu a declarat pentru MEDIAFAX că acest incident intră în categoria accidentelor colective de muncă, explicând că vatmanii erau în timpul programului de muncă, iar pasagerii se îndreptau către locurile de muncă.

Bratu a mai spus că inspectorii de muncă vor încerca să vadă care sunt cauzele și împrejurările în care s-a produs accidentul.

El a precizat că împreună cu reprezentanții poliției s-ar putea dispune o expertiză tehnică a tramvaielor, pentru a vedea dacă a fost vorba de o defecțiune tehnică sau de o eroare umană.

Trei persoane sunt rănite mai grav în urma accidentului care a avut loc în Pasajul Lujerului, printre care și vatmanul din cel de-al doilea tramvai, iar alte 34 au traumatisme și fracturi, a declarat, joi, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Medicul Bogdan Oprița a precizat că cele mai multe victime sunt din al doilea tramvai, dar sunt mulți răniți și din primul tramvai. Bogdan Oprița a precizat că cele trei victime care sunt în stare mai gravă au traumatisme cerebrale.

Printre răniți se află și un copil care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Persoanele rănite în accidentul din Pasajul Lujerului au fost duse cu ambulanțe SMURD la Spitalul Floreasca și la Spitalul Universitar de Urgență București.

Accidentul s-a produs joi dimineață, în Pasajul Lujerului din Capitală, după ce un tramvai al liniei 41 s-a defectat în pasaj, iar un altul care circula în spate nu a putut frâna la timp și s-a produs impactul, ulterior fiind implicate alte două tramvaie care circulau în spate, a declarat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Accidentul a avut loc pe sensul spre Piața Presei Libere, iar traficul este blocat la ora transmiterii acestei știri.

În cele patru tramvaie se aflau câteva sute de persoane, multe dintre ele suferind atacuri de panică în urma accidentului, pasagerii ajutându-se unii pe ceilalți pentru a ieși din tramvaie.

Accidentul din Pasajul Lujerului în care au fost implicate patru tramvaie s-a petrecut în condițiile în care unul dintre ele s-a defectat și a rămas blocat pe șine, iar celelalte trei care îl urmau se aflau la distanțe mici, impactul neputând fi evitat, deși vatmanii au frânat, potrivit RATB.

Purtătorul de cuvânt al RATB, Brândușa Raeceanu, a declarat că, în jurul orei 7.25, unul dintre tramvaie s-a defectat și a rămas blocat pe șine, iar celelalte trei tramvaie care circulau în spate nu au putut evita impactul pentru că se aflau la distanțe foarte mici.

„Vatmanii celor trei tramvaie din spate au frânat, dar distanța era foarte mică și impactul nu a putut fi evitat”, a precizat Raeceanu.

Potrivit acesteia, în urma impactului două dintre tramvaie au deraiat.

Brândușa Raeceanu a precizat că tramvaiele au stat la semafor și au intrat în pasaj la distanțe mici, astfel că vatmanii nu au putut evita coliziunea, deși au acționat sistemul de frânare.