Instanța supremă amână verdictul în cazul Nicolae Mischie, pentru trafic de influență

Publicat: 04 03. 2013, 22:11
Actualizat: 01 05. 2015, 23:35

Fostul președinte al Consiliului Județean Gorj  va afla în 18 martie dacă va fi condamnat sau nu la închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va anunța în 18 martie decizia în recursul fostului președinte al Consiliului Județean Gorj Nicolae Mischie la condamnarea de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită.

La 13 iunie 2012, Mischie a fost condamnat de Curtea de Apel Timișoara la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită, decizia fiind atacată cu recurs.

Procesul de corupție al fostului lider al PSD Gorj Nicolae Mischie, fost șef al CJ Gorj, în care acesta fusese condamnat de Curtea de Apel Timișoara la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, s-a rejudecat la această instanță în urma unei decizii din 3 martie 2011 a ICCJ, prin care a fost casată sentința anterioară.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis, în 3 martie 2011, recursurile declarate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Timișoara și de Nicolae Mischie împotriva deciziei din 17 februarie 2010 a Curții de Apel Timișoara, a casat decizia și a trimis cauza spre rejudecare. Decizia de atunci a instanței supreme a fost definitivă, astfel că, după motivarea acesteia, dosarul a fost trimis Curții de Apel Timișoara, care a reluat dezbaterea apelurilor făcute în cauză.

În 17 februarie 2010, Curtea de Apel Timișoara respingea apelul făcut de Nicolae Mischie la o decizie a Tribunalului Gorj, magistrații menținând pedeapsa de condamnare, cu executare, la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Mischie a fost anchetat în 2004 și trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moștenită de la o mătușă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unitățile din minerit și energie. Mocanu s-a autodenunțat în 2004.

Instanța stabilea ca Mocanu să primească despăgubiri de 325.000 de lei pentru lucrările făcute la casa lui Mischie.

Nicolae Mischie are, în prezent, o sentință definitivă și irevocabilă, de un an de închisoare cu suspendare, care a fost contopită atât la Tribunalul Gorj, cât și la Curtea de Apel Timișoara cu pedeapsa de patru ani de închisoare. Pedeapsa respectivă i-a fost dată lui Mischie într-un alt dosar, în care acesta a fost judecat pentru că ar fi introdus în țară o armă de vânătoare pe care nu a declarat-o la vamă, după o vizită oficială făcută în Elveția, în 1997.

Mischie a fost președinte al Consiliului Județean Gorj între anii 1996 și 2004, perioadă în care a condus și filiala județeană a PSD. Anterior el a fost deputat de Gorj, în anul 2008 încercând, fără succes, să candideze pentru un nou mandat în Colegiul 6 din Târgu Jiu, colegiu câștigat de actualul președinte al PSD, Victor Ponta.