Institutului Național pentru Fizica Pământului: Ce replici ar mai putea urma după cutremurul de sâmbătă

Publicat: 23 11. 2014, 15:19

„Este o activitate seismică normală și asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoțite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi și ceva mai lungă. Noi înțelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiția este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeași zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări”, a explicat directorul științific al INFP.

Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o „reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea”.

„Replicile pot fi pe câteva zile distanță. În general, există o relație între cât de mare a fost cutremurul și câte replici apar și pe ce durată. Altfel spus, cu cât cutremurul este mai mare, cu atât te astepți la mai multe replici și la o durată mai mare în care acestea pot să apară”, a concluzionat Mircea Radulian.

Seismul de sâmbătă seară din Vrancea, cel mai mare înregistrat în ultimii zece ani în România, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 39 de kilometri.

Cutremurul a avut, până acum, cinci replici de minimum 2,5 grade, ultima dintre acestea, de 2,7 grade, fiind înregistrată duminică la ora 12.16.

Din cauza seismului de sâmbătă seară, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localități din județul Galați.

Serviciile de ambulanță din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcționarea unor rețele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

Cutremurul de 5,7 grade a fost resimțit și în Republica Moldova și Bulgaria.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acest seism a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea, din punct de vedere al adâncimii mici la care s-a produs și din acest motiv a fost resimțit relativ puternic. „De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri”, a explicat Ionescu.