Insulă plutitoare din centrul Capitalei. Cum ar putea arăta: GALERIE FOTO

Publicat: 24 05. 2014, 14:47
Actualizat: 17 07. 2014, 09:23

Competiția câștigată de proiectul insulei plutitoare a fost concepută de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, fiind înscrise 24 de inițiative ale unor designeri, arhitecți, artiști români sau străini care au fost invitați să promoveze opt destinații din Delta Dunării, respectiv Crișan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sfântu Gheorghe și Sulina.

„E foarte greu să aduci o bucată din Deltă pe Dâmbovița și să o recreezi cum trebuie. Și atunci, varianta cea mai bună a fost să aducem un simbol al Deltei, respectiv Farul din Sulina, care este unul dintre cele mai frumoase din țară, și am hotărât să-l folosim ca semnal pentru Delta Dunării, dar nu numai, ci și pentru întreg proiectul de amenajare a Dâmboviței. Acesta va fi construit din lemn, insula având un diametru de 3,5 metri, iar construcția, o înălțime de opt metri”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Bogdan Ciocodeica, unul dintre câștigătorii concursului Eco-Arhipelag.

Proiectul câștigător, realizat de Diana Roșu și Bogdan Ciocodeica, urmează să fie realizat și amplasat, în iunie, pe Dâmbovița, zona dintre Biblioteca Națională și Podul Unirii.

Alte patru proiecte din concurs, clasate pe locurile II-V, care constau tot în insule plutitoare, vor fi expuse pe măsură ce se va obține finanțarea necesară realizării acestora. Ele vor fi expuse tot pe luciul de apă dintre Biblioteca Națională și Podul Unirii, acesta fiind tronsonul pilot cu care s-a început reabilitarea unei suprafețe de o mie de hectare de-a lungul axei Dâmboviței, de la Lacul Morii până la Parcul Național Văcărești.

„Vrem ca în iunie să lansăm prima insulă, iar celelalte patru vor fi realizate pe măsură ce vom obține finanțarea. Anul acesta a fost, ca temă a concursului, Delta Dunării, la anul vom vedea care va fi tema de concurs”, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, Ivan Patzaichin.

Pe tronsonul pilot au fost deja amenajate mai multe pavilioane de tip gradenă, pe malul nordic al Dâmboviței, un ponton în vecinătatea Bibliotecii Naționale și două platforme pe malul opus.

Locul II în competiție a fost obținut de Alexandra Mirona Man și Ligia Papoi, cu proiectul de insulă „Explorând din interior – Mila 23”, locul III, de Ana Constantinescu, cu „Insula Papură – Mila 23”, locul IV, de Andrei Mărgulescu, Iulia Ghiorghe, Liana Alexandru și Raluca Filip-Crișcotă, cu „Kellia – Chilia Veche”, iar locul V, de Laura Dumitrescu, Dragoș Mila și Veronica Popescu, cu proiectul „Insula – Chilia Veche”.

Concursul de design „Eco-Arhipelag”, pentru amenjarea luciului de apă al Dâmboviței cu insule plutitoare reprezentând destinații din Delta Dunării, s-a desfășurat în perioada 7 martie- 14 mai.

Juriul concursului a fost format din: Ivan Patzaichin (președinte onorific) și arhitectul Teodor Frolu (secretar), care nu au avut drept de vot, Elena Tîrziman (director Biblioteca Națională a României)curatorul și cercetătorul urbanist Elke Krasny (lector, Academia de Arte Frumoase Viena), arhitecții Tristan Lannuzel (profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania), Gheorghe Pătrașcu (arhitect-șef Primăria Capitalei), Șerban Țigănaș (președinte Ordinul Arhitecților din România) și Ștefan Ghenciulescu (redactor-șef revista Zeppelin).