INTERVIU MAS Iulian Berdilă: România poate face față unui spectru extrem de larg de amenințări

Publicat: 07 10. 2019, 09:10

This browser does not support the video element.

Într-un interviu acordat MAS, la Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, generalul – maior Iulian Berdilă a declarat că România are maturitatea necesară pentru a face față amenințărilor și provocărilor ce pot veni din Est.

Comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est mai precizează că România a făcut pași importanți în ceea ce privește descurajarea și apărarea în regiune.

Redăm interviul integral:

Monitorul Apărării și Securității: Care sunt principalele amenințări la adresa securității naționale și cât de vulnerabilă este România în fața acestor amenințări?

Iulian Berdilă: Este o întrebare destul de complexă și de importantă în contextul de Securitate al României de astăzi. Există o complexitate a amenințărilor, mai ales în regiunea Mării Negre, o regiune pe care România și-a asumat-o din punct de vedere militar ca un constructor de stabilitate în zonă și ca un catalizator de capabilități, în scopul descurajării și apărării. Comandamentul pe care eu îl conduc este unul dintre exemplele relevante pentru un asemenea context de Securitate, marcat de o varietate de amenințări, provocări dar și de oportunități.

Monitorul Apărării și Securității: Cât de important este comandamentul pe care îl conduceți, aici în regiune?

Iulian Berdilă: Spuneam de creșterea rolului responsabil al României în domeniul militar în cadrul Alianței și, prin acest aspect, România a recunoscut necesitatea de a întări în zonă postura de descurajare și de apărare. Imediat după 2014- 2015, România și-a asumat responsabil inițiativa de a crea o verticală de coerență, mai ales terestru, și a promovat crearea acestui Comandament Multinațional de Divizie, împreună cu un Comandament Multinațional de Brigadă. Deci două comandamente care astăzi sunt operaționale și care reprezintă în zonă în principal un element de catalizare a nevoilor de Securitate și de stabilitate, dar și de cooperare. Comandamentul Diviziei Multinaționale este o structură care promovează instruirea colectivă și asigură o platformă de exerciții multinaționale extrem de utile, atât pentru țările membre cât și partenerilor din regiune.

Monitorul Apărării și Securității: Este România, alături de NATO, pregătită să facă față amenințărilor acute din zonă?

Iulian Berdilă: Fără ezitare, vă voi spune că da. Evident că amenințările au un spectru destul de larg și o intensitate destul de mare și volatilă, dar, numai împreună, Alianța își poate permite să abordeze amenințările, într-un spirit colectiv.

Monitorul Apărării și Securității: Există riscul unei amenințări militare din Est?

Iulian Berdilă: Despre riscuri putem vorbi într-un spectru destul de larg. Foarte multe din forumurile de specialitate pun în discuție ce înseamnă amenințările astăzi și ce înseamnă scenariile catastrofale. Eu aș spune că România poate face față unui spectru extrem de larg de amenințări și de provocări și chiar de scenarii, pentru că are o altfel de maturitate. România a dovedit că poate să-și dezvolte capabilități majore în domeniul militar.

Monitorul Apărării și Securității: Cât de importantă este numirea unui român în funcția de adjunct al secretarului general al NATO?

Iulian Berdilă: Este extrem de importantă și de bun augur pentru noi toți. Evident că o asemenea numire ne face mândri, dar și responsabili pentru ceea ce urmează în cadrul Alianței, în special în zona oportunităților de dezvoltare a parteneriatului.

Monitorul Apărării și Securității: Este România vulnerabilă în fața unor atacuri cibernetice, înainte de alegerile prezidențiale?

Iulian Berdilă: Există astăzi multiple evidențe privind dezvoltarea atacurilor cibernetice în relație cu capabilitățile militare.Înființarea în România a unor capabilități de apărare cibernetică confirmă nevoia de a integra asemenea capabilități moderne pentru viitoarea strategie militară a României și confirmă și maturitatea pe care o are Armata română în a aborda domenii care par necovenționale, dar care afectează în principal definiția conflictului și natura războiului, așa cum o înțelegem astăzi.