Inundații pe Dunăre: Când va ajunge viitura în România și cum se pregătesc autoritățile

Publicat: 05 06. 2013, 18:19
Actualizat: 22 03. 2019, 05:16

În ciuda ravagiilor lăsate în urmă de inundațiile din Europa Centrală, autoritățile de la București susțin că în momentul de față nu există niciun fel de pericol de viituri pe Dunăre.

Debitul Dunării va atinge, la jumătatea lunii, la intrarea în țară, un maxim de 10.500 de metri cubi pe secundă, peste media lunară multianuală de 6.400 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozelor. Cu toate acestea, cota este mai scăzută decât cea înregistrată în luna aprilie, când s-au înregistrat mai multe viituri în sudul țării.

„Menționăm că acest lucru nu pune probleme la linia de apărare de pe cursul Dunării, comparativ cu luna aprilie a acestui an, când s-a ajuns la o valoare de 11.900 m3/s la intrarea în țară. Viitura de acum va fi mai mica decât cea din luna aprilie a acestui an, când au fost afectate terenuri agricole, pășuni din zonele neamenajate”, au explicat pentru gândul reprezentanții Apelor Române.

Cum se pregătesc autoritățile

Vasile Pintilie, directorul general al Apelor Române, a dispus, în urma unei întruniri care a avut loc marți, verificarea liniilor de apărare în lungul Dunării și intervenția pentru consolidare acolo unde este cazul.

„Totodată, s-a dispus pregătirea materialelor din stocurile de apărare, în eventualitatea unor intervenții necesare (saci, geotextile, hidrobaraje etc.)”, au explicat reprezentanții instituției.

Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a declarat recent că în prezent nu există niciun pericol de inundații pe Dunăre.

„Nu există niciun pericol de inundații pe Dunăre. Nu vom da nici cod galben, nici cod portocaliu, pentru că nu se impune. Debitele sunt în limitele debitelor multianuale, respectiv 7.100 de metri cubi pe secundă”, a spus ministrul marți, potrivit Mediafax.

Cel puțin șapte persoane au murit și alte câteva au fost date dispărute în urma inundațiilor provocate de ploile torențiale din Europa centrală. Mii de locuințe au fost evaluate în Germania, Austria și Cehia, unde armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare.