INVĂȚĂMÂNT. Starea de alertă: Organizarea Bacalaureatului și a Evaluării Naționale se vor modifica

Publicat: 14 05. 2020, 15:35
Actualizat: 06 04. 2021, 23:47
INVĂȚĂMÂNT. Starea de alertă: Organizarea Bacalaureatului și a Evaluării Naționale se vor modifica / Sursă Foto: Mediafax Foto

Elevii vor susține în acest an examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională în condiții speciale. Proiectul privind starea de alertă arată că Ministerul Educaţiei şi inspectoratele școlare trebuie să le ofere măşti elevilor şi profesorilor.

Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor desfășura în condiții speciale:

Potrivit proiectului privind instituirea stării de alertă, elevii şi profesorii vor primi măşti atunci când vor merge la şcoală pentru examene. Astfel de materiale de protecție vor primi şi atunci când vor merge la şcoală pentru pregătirea examenelor, însă doar din data de 6 iunie.

De furnizarea măştilor trebuie să se ocupe Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare din ţară.

Institutul de Sănătate Publică recomandă ca pregătirea să nu aibă loc cu mai mult de 10 elevi într-o clasă şi să nu dureze mai mult de 3 ore. Pauzele nu vor fi organizate simultan. Accesul în şcoli va fi permis doar după dezinfecţia mâinilor şi verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37 de grade.

Potrivit proiectului de lege, examenele trebuie organizate în condiţii „de protecţie sanitară”, lista cu măsuri urmând să fie întocmită de ministrul Educaţiei Monica Anisie şi de ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Probele au loc la finele lunii iunie.

Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament.

Asociația Învățătorilor din România a cerut renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat:

Potrivit unei scrisori deschise a Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo) adresată președintelui, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, universitățile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor de învățământ superior și vor face admiteri fără notele de la bacalaureat, fără examene, doar în baza mediilor din anii de liceu.

De asemenea, AGIR propune organizarea unei licitații pentru înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de e-learning prevăzute de de art. 70 din legea educației.