Învățătoare acuzată că lovește un copil cu Sindrom Down la ore și îi lipește bandă adezivă pe gură

Publicat: 17 12. 2012, 15:45
Actualizat: 07 02. 2019, 20:50

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a sesizat, luni, Inspectoratul Școlar București cu privire la faptul că o învățătoare din Capitală lovește în timpul orelor un copil de opt ani cu Sindrom Down și căruia îi lipește pe gură bandă adezivă.

CEDCD informează că a fost sesizat cu privire la faptul că un băiat de opt ani din București, cu Sindrom Down, este supus unei situații umilitoare și degradante la școala generală pe care o frecventează.

„Mihai este elev în clasa I al unei școli bucureștene de masă și, în pofida faptului că are Sindrom Down, după ani de efort individual al părinților, micuțul este capabil să urmeze cursurile unei unități de învățământ de masă. Încă de la momentul înscrierii la școală mama micuțului a fost nevoită să accepte o serie de situații discriminatorii și umilitoare la adresa fiului ei, fiind mutat de la o clasă la alta din cauza dizabilității sale”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX.

CEDCD precizează că părinții copilului au aflat recent că fiul lor este lovit în mod repetat în timpul orelor de clasă peste față și peste ceafă și uneori i se aplică bandă adezivă la gură de către învățătoare.

„Suntem profund revoltați de această situație abuzivă și umilitoare la care este supus un copil cu Sindrom Down într-o unitate de învățământ din România anului 2012. Considerăm că asemenea acte nu numai că încalcă o serie de principii și drepturi fundamentale, dar se înscriu chiar în sfera legii penale, iar ele trebuie sancționate pe măsură. Asemenea situații nu sunt tolerabile, iar CEDCD va lua măsuri în consecință. Umilirea copiilor cu dizabilități trebuie să înceteze sub orice aspect și în orice domeniu al vieții sociale”, declară Mădălina Turza, președinte CEDCD.

În acest context, CEDCD a sesizat Inspectoratul Școlar al Municipiului București și precizează că va lua toate măsurile necesare pentru ca drepturile acestuia să fie respectate.