Invazie de lăcuste în județul Tulcea. Hectare întregi de porumb au fost distruse

Publicat: 07 07. 2022, 19:35
Actualizat: 07 07. 2022, 19:40
SURSA FOTO: Primăria Tulcea

Invazie de lăcuste din cauza secetei, în județul Tulcea. Suprafețe întregi de culturi au fost atacate de roiuri imense de insecte, iar peste 100 de hectare de porumb au fost distruse. „Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Sună a molimă biblică”, se plâng fermierii.

În doar câteva zile, roiuri de lăcuste au invadat câmpurile din câteva localități din județul Tulcea. Aproximativ 200 de hectare de teren agricol din comunele Greci şi Măcin au fost afectate de aceste insecte.

„Ne confruntăm cu o situație de urgență mai neobișnuită. Ieri am descoperit invazia, când a devenit mai accentuat atacul. Este o suprafață de aproximativ 200 de hectare afectată”, potrivit primarului comunei Greci, Nicolae Mocanu.

Fermierii sunt disperați că îşi pierd culturile din cauza lăcustelor, după ce că oricum acestea erau afectate de secetă.

„Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică. Știi cum te simți acolo pe câmp? Ca în filmele lui Hitchcock, doar că-s lăcuste, nu păsări”, se plâng fermierii.

Primarii celor două localități aşteaptă acum avizul de mediu pentru a putea împrăştia soluţiile de combatere a insectelor.

„Astăzi suntem în ultima fază de obţinere a tuturor aviezelor. Ni s-a transmis deja substanţa activă pe care o vom aplica. Mâine dimineaţă, cum se va lumina de ziuă, încercăm să punem elicepoterul în funcţiune. Cu cât mai repede, cu atât mai bine” , a declarat Nicolae Mocanu, primarul comunei Greci.

Lăcustele ar trebui stârpite, până nu atacă și culturile din alte județe

Biologii avertizează că, dacă nu sunt stârpite, următoarea generație va ataca județele Galați, Brăila, Constanța, Ialomița și Buzău. Dacă găsesc hrană din abundență, lăcustele se pot înmulți rapid. O generație nouă apare la fiecare 55 de zile.

Insectele care au atacat culturile din Tulcea sunt din două specii, spun biologii. Prima, lăcusta migratoare, poate călători 130 kilometri într-o zi. Pe un kilometru pătrăt se pot strânge până 80 de milioane de exemplare. Un milion de lăcuste din această specie, mănâncă într-o zi o tonă de mâncare. A doua specie, lăcusta rufoasă, are o lungime de până la 22 mm, și poate supraviețui până în decembrie.