Ioan Niculae, fosta soție și fiica acestuia au plecat de la DIICOT, fără să facă declarații

Publicat: 26 06. 2014, 16:43
Actualizat: 31 01. 2019, 22:39

Din sediul DIICOT au ieșit mai întâi fosta soției a omului de afaceri, Domnița Niculae, și fiica acestuia, Adina Niculae, urmate la scurt timp de Ioan Niculae și de Nicoleta Toncea, o apropiată a sa.

Ioan Niculae, fiica acestuia, fosta soție și o apropiată a lui sunt urmăriți penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru și spălare de bani, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cei patru au fost audiați, joi, la DIICOT, în calitate de suspecți, conform surselor.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzacții care, potrivit surselor citate, ar fi fost făcute cu scopul sustragerii de sub sechestru.

Mai precis, tranzacțiile ar fi fost făcute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri în dosarul Romgaz-Interagro, mai spun aceleași surse.

Astfel, Ioan Niculae, fosta lui soție, Domnița Niculae, fiica acestuia, Adina Niculae, și Nicoleta Toncea, apropiată a omului de afaceri, sunt urmăriți pentru sustragere de sub sechestru și spălare de bani. Niculae este urmărit penal și pentru instigare la abuz în serviciu, iar în dosar ar fi vizați și opt funcționari la Cadastru.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT și în martie, pentru a-i fi adus la cunoștință faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu, prin faptul că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA – firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârșitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanței supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „”mită la PSD”, Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro și Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deține, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro și al echipei de fotbal Astra Giurgiu – câștigătoarea Cupei României 2014.

La sfârșitul lunii mai, Judecătoria Sectorului 1 a pronunțat divorțul omului de afaceri de Domnița Niculae. Prin hotărârea luată atunci, magistrații au respins cererea Domniței Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Cererea de divorț a fost înaintată de Ioan Niculae după aproximativ 31 de ani de căsnicie.