Ioan Niculae, la DIICOT: Dacă nu se consumau gazele, exista riscul de explozii cu mulți morți

Publicat: 06 08. 2014, 13:12
Actualizat: 05 02. 2019, 03:17

Ioan Niculae s-a prezentat miercuri la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul de crimă organizată privind prejudicierea SNGN Romgaz.

La intrarea în sediul DIICOT, Niculae a arătat că nu înțelege rostul acestui dosar și că, strict din punctul său de vedere, nu a făcut nimic ilegal.

Mai mult, a precizat Niculae, România consumă doar o treime din gazul exploatat la nivel național iar, dacă acesta nu este consumat, există riscul apariției de explozii ce ar putea implica și morți, din cauza presiunii foarte mari a gazelor.

Ioan Niculae a mai arătat că nu se consideră vinovat pentru că practic Guvernul României l-a invitat la masa tratativelor iar el nu a făcut decât să deruleze o afacere.

La DIICOT mai sunt audiați soția acestuia, Domnița Niculae, vicepreședintele ANRE Eugen Georgescu și fostul secretar de stat în Ministerul Economiei Dan Victor Alesandru și Tudor Șerban, secretar de stat în Ministerul Economiei în mandatul lui Adriean Videanu.

Toate aceste persoane au fost chemate la audieri, ocazie cu care li se va prezenta și expertiza proaspăt întocmită în acest caz, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Omul de afaceri Ioan Niculae este urmărit penal, alături de apropiați ai săi, pentru subminarea economiei naționale, faptă care după intrarea în vigoare a noilor coduri s-a preschimbat în instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În același dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Ioan Niculae mai este acuzat de sustragere de sub sechestru și spălare de bani, pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător. Potrivit procurorilor DIICOT, acesta a înstrăinat fără drept, cu complicitatea unor funcționari de la Cadastru, imobile și părțile sociale deținute la firmele sale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA – firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârșitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanței supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro și Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deține, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari.