Iohannis AMÂNĂ numirea șefului Jandarmeriei după finalizarea anchetei privind protestele

Publicat: 14 08. 2018, 17:35

This browser does not support the video element.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că numirea noului șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august.

„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public privind avizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: La data de 1 august a.c., Ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit legii proprii de organizare și funcționare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul ședințelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre ședințe, cu acordul individual al membrilor Consiliului”, arată reprezentanții Administrației Prezidențiale într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Prin urmare, Președinția precizează că numirea noului șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, va fi făcută după finalizarea anchetei referitoare la evenimentele și intervenția jandarmilor la protestul din data de 10 august, din Piața Victoriei.

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, potrivit sursei citate.

Referitor la asigurarea interimatului la șefia Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială precizează că președintele României și CSAT nu au atribuții în acest sens.

„În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române”, conchid reprezentanții Președinției.

Ministrul Carmen Dan a declarat, marți, că șeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, este în acest moment în funcția interimară și că a transmis către președintele Klaus Iohannis o cerere de definitivare a mandatului, pentru a evita situația ca instituția să rămână fără conducere.

„În acest moment, Sebastian Cucoș este inspectorul general al Jandarmeriei și, teoretic, suntem în procedura de avizare. Și astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni, de la CSAT. Noi am depus toate documentele în timp util, ca să nu ajungem în situația asta (ca Jandarmeria Română să rămână fără conducere, n.r.)”, a declarat, marți, ministrul Carmen Dan.

Întrebată de către jurnaliști dacă are informații potrivit cărora președintele Klaus Iohannis evită să semneze avizul pentru mandatul definitiv al lui Cucoș, Carmen Dan a răspuns: „Nu știu dacă s-a opus sau nu, știu doar că suntem în procedură. Nu am discutat cu domnul președinte”.

Precizările vin după ce șefului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, urmează să îi expire, în aceste zile, al doilea mandat de inspector general interimar al instituției.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forțele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv și au lovit manifestanții fără motiv.

Procurorii militari au anunțat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime și vor începe audierile.