Iohannis, despre Codul etic: „Nu este nici necesar și nici nu va rezolva ceva în învățământ”

Publicat: 13 03. 2014, 15:09
Actualizat: 27 03. 2019, 15:37

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost profesor de fizică înainte de a intra în administrație și a deținut funcția de inspector școlar general, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, ce părere are despre Codul etic din învățământ aflat în dezbatere publică, afirmând că acesta „nu este nici necesar și nici nu va rezolva ceva în învățământ”.

„După părerea mea, nu este nici necesar și nici nu va rezolva ceva în învățământ. Problemele în învățământ sunt de cu totul altă natură. Învățământul este greșit structurat în această republică frumoasă”, a declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, „prea multă lume învață teoretic, prea puțini învață practic”.

„Ajung toți la bacalaureat, dar numai jumătate îl iau. Ceilalți sunt păcăliți de stat pentru că au crezut că vor lua și ei Bac-ul. Asta este problema fundamentală în momentul de față pentru elevi. Pentru profesori, problema fundamentală este salarizarea total nesatisfăcătoare și, de 25 de ani, li se tot spune: «Acum nu sunt bani pentru voi». Pentru toți ceilalți – dacă ne uităm un pic la venituri – se pare că au fost bani. Numai pentru dascăli nu au fost niciodată bani. Până nu se rezolvă aceste două lucruri, putem să scriem coduri, etici și codiciluri câte vrem și nu se va îmbunătăți nimic”, a spus Iohannis.

În plus, el consideră că înmulțirea sancțiunilor și a interdicțiilor pentru dascăli nu va face altceva decât să-i determine pe unii să plece din sistem.

„Nu rezolvă absolut nimic. Ba chiar s-ar putea, dacă tot insistăm să plătim puțin dascălilor și să-i biciuim în continuare de la toate nivelele, s-ar putea să mai plece unii din sistem”, a adăugat primarul Sibiului.