Iohannis, despre noul acord pe Brexit: Înseamnă ce a însemnat și prima formă

Publicat: 17 10. 2019, 16:20

Pentru românii din Marea Britanie înseamnă ce a însemnat și prima formă și ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înțelegere care pe urmă se pune în practică. În acord, lucrurile care au fost negociate și acceptate de ambele părți nu s-au schimbat, au fost păstrate.

Ceea ce s-a renegociat și s-a schimbat în unele părți este partea numită back-stop, deci înțelegerea pe granița între Irlanda și Irlanda de Nord.

„Sunt foarte bucuros că s-au făcut progrese semnificative. Evident, acum trebuie să vedem dacă reușim în Consiliu, și sunt optimist că aprobăm acord, pe urmă să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord.

„În cazul nostru, pentru românii noștri din Marea Britanie, ar însemna să le fie asigurate toate drepturile”, a adăugat șeful statului.

Guvernul de la Londra și Comisia Europeană au ajuns la o înțelegere privind un acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniți la summitul Consiliului European, au anunțat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Jean-Claude Juncker, președintele CE.

„Avem un acord nou, prin care preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorități, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea și mediul nostru”, afirmă premierul britanic într-un mesaj pe Twitter.

„Unde există voință, există un acord – avem unul! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluții. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susțină această înțelegere”, a transmis, la rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi și vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieșirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Potrivit lui Juncker, discuțiile privind noul acord s-a „concentrat asupra protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord și a căutat să identifice o soluție mutual satisfăcătoare pentru a gestiona circumstanțele specifice insulei Irlanda”.