Iohannis: Votul obligatoriu nu este o soluție, partidele trebuie să aibă oferte atractive

Publicat: 07 06. 2016, 20:30

„Cel puțin pentru România cred că în această etapă, votul obligatoriu nu este o soluție. (…) Această etapă votul obligatoriu în România nu ar schimba fundamental comportamentul alegătorilor. Ceea ce însă cred că este important este cum acționează partidele. Partidele trebuie să aibă oferte suficient de interesante, suficient de atractive pentru alegători, pentru ca alegătorul să meargă și să voteze pentru ceva. De prea multe ori, în România, alegătorii s-au dus și au votat împotriva ceva nu pentru un proiect politic sau pentru un candidat. Deci cred ca noi putem să îmbunătățim prezența a vot, îmbunătățind pur și simplu oferta electorală”, a spus președintele într-o conferință de presă comună cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Șeful statului a amintit că în comunism votul era obligatoriu, lucru care nu a ajutat cu nimic, lucru care a contribuit la menținerea votului opțional după evenimentele din ’89.

„Pot să vă spun că eu am trăit și în regimul în care votul a fost obligatoriu și nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru schimbarea regimului a fost nevoie, din păcate, de sacrificii mari, și chiar la început, după revoluție, acesta a fost unul dintre motivele pentru care în România nu s-a pledat pentru votul obligatoriu”, a menționat Iohannis.

La rândul său, Bettel a arătat că deși în țara sa votul este obligatoriu, la fiecare termen electoral se discută pe tema aceasta și că nu există sancțiuni, prezența la urne fiind în jur de 80%.

„În Luxemburg, la fiecare termen electoral ne întrebăm dacă trebuie să păstrăm sau nu votul obligatoriu. Este o chestiune care reapare pe agenda publică. Le cerem oamenilor să-și dea seama de șansa pe care o au să poată vota. În anumite țări oamenii mor pentru a putea vota sau luptă pentru a putea vota, și dacă noi nu putem să ne mișcăm din pat duminica dimineața, la 5 – 6 ani, pentru a ne exercita dreptul electoral, atunci nu mai avem dreptul decât să tăcem. Dacă nu suntem pregătiți să participăm la un vot, atunci nu avem dreptul să mai spunem nimic, pentru că nu am vrut să participăm”, a explicat Xavier Bettel.