Ionuț Anghel, comemorat în Capitală la un an de la moarte

Publicat: 02 09. 2014, 19:56
Actualizat: 31 01. 2019, 23:30

Comemorarea a început la ora 18.00, la intrarea dinspre Piața Charles de Gaulle, unde s-au adunat peste 20 de persoane – rudele lui Ionuț Anghel, alte familii venite cu copiii, precum și Nadine și Bianca Brad.

Tatăl, mama și fratele copilului sfâșiat de câini au purtat tricouri negre, imprimate cu poza lui Ionuț și mesajul „Ionuț, România nu te uită” pe față și „AMICA – Asociația Memorială ‘Ionuț Cosmin Anghel’ ” pe spate.

La intrarea în parc au fost puse bannere cu mesajele „Datorită legii lui Ionuț, România are o șansă la siguranță și curățenie pentru noi și pentru copiii noștri. Solicităm autorităților locale ridicarea de pe stradă a câinilor fără stăpân” și „Tu știi ce înseamnă peste 100.000 de câini fără stăpân pe străzile României? 18.536 de oameni mușcați în fiecare an, șapte adulți și șapte copii uciși în atacuri neprovocate, 15 tone de fecale pe an care ne îmbolnăvesc de toxocaroză, chist hidatic și viermi intestinali”.

Pe trotuar au fost așezate candele în formă de inimă și jucării, alături de poza lui Ionuț.

„Nu ai cum să explici ce simți, nu pot să uit niciodată imaginea lui Ionuț, n-ai cum să-ți schimbi creierul. Eu am imaginea lui Ionuț la fel de vie”, a declarat tatăl copilului ucis de maidanezi, Valentin Anghel.

Tatăl lui Ionuț Anghel a mai spus că încă își dorește să arate ce s-a întâmplat în urmă cu un an, „pentru că au fost fapte care au condus la o tragedie și lumea trebuie să tragă concluzii”.

„Am sentimente de revoltă, de neacceptare a unei realități care a fost în urmă cu un an. Noi, de un an de zile, nu mai avem familia noastră, așa cum ne-am dorit, cu doi copii de vârste apropiate, care să se joace împreună”, a adăugat Valentin Anghel.

La finalul evenimentului, în jurul orei 19.30, participanții au lansat în aer aproape 100 de baloane galbene cu mesaje despre Ionuț Anghel.

Comemorarea a fost marcată de un incident, după ce la eveniment a venit o femeie care a susținut că vrea să dea „un ton umoristic adunării”. Ea s-a prezentat drept reprezentant al societății civile, „cetățean al acestei țări care este intrigat de ceea ce se întâmplă”. Femeia a fost huiduită de participanții la comemorare, motiv pentru care a fost îndepărtată din zonă de jandarmi.

Ionuț Anghel, în vârstă de 4 ani, a murit la 2 septembrie 2013, după ce a fost sfâșiat de câini fără stăpân pe un teren din zona Parcului Tei.

Urmare a acestei tragedii, legea de gestionare a problemei maidanezilor a fost modificată astfel încât câinii fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiați, prin decizie a autorității locale, dacă nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.

La sfârșitul lunii iunie însă, Curtea de Apel București a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind însă definitivă. Guvernul a constestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tot după moartea lui Ionuț Anghel, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a început un program de gestionare a câinilor fără stăpân din București. În cadrul acestui program, aproximativ 34.000 de câini au fost capturați din septembrie 2013, din care 16.000 au fost eutanasiați, iar alți 16.000, adoptați.

(Serviciul Foto al agentiei MEDIAFAX va pune la dispoziție imagini)