Iordache, despre sigilarea arhivei SIPA, propusă de PNL: Este o prostie

Publicat: 24 10. 2019, 19:03

„Vrem odată să acăpăm de securiști, vrem odată să scăpăm de cei care au crat un stat paralel? În aceste condiții, haideți să aflăm adevărul, și-n aceste condiții și putem trăi într-o lume normală. În condițiile în care iar ascundem, iar discutăm de protocoale, reînființăm protocoalele, abia le-am desființat.”, a declarat Florin Iordache, joi, la Parlament.

În programul de guvernare propus de PNL, în domeniul Justiției, este prevăzută sigilarea arhivelor SIPA.

„Guvernul, prin Ministerul Justiției, va angaja un dialog structurat cu CSM, asociațiile profesionale ale magistraților și Parlament, care a creat recent o comisie specială, pentru identificarea celei mai bune măsuri privind arhiva SIPA, care a suscitat numeroase controverse și preocupări în mediul judiciar și cel politic, astfel încât să se asigure o protecție adecvată a datelor și informațiilor conținute de arhivă, precum și eliminarea oricărui risc de șantaj la adresa magistraților sau justițiabililor.

În absența unei soluții care să întrunească un consens inter – instituțional, Guvernul va proceda la crearea cadrului normativ, la nivel de hotărâre de guvern, pentru sigilarea arhivei și depunerea ei spre păstrare și conservare la Arhivele Naționale, până când un astfel de consens inter – instituțional este întrunit”, se arată în document.

Ministrul Justiției propus de PNL este deputatul liberal Cătălin Predoiu.

La nivelul Parlamentului a fost înființată o comisie de anchetă a SIPA. Președintele forului legislativ Viorel Salan, spunea pe 4 aprilie a.c., că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea și acțiunile procedurale pentru predarea și desființarea arhivei SIPA.

Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier și un premier în persoana președintelui PNL. Urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și beneficiarii informațiilor.