Iordache îi liniștește pe ambasadorii care au criticat modificarea Legilor Justiției: „Sunt niște legi mai bune, mai corente”

Publicat: 22 12. 2017, 00:22
Actualizat: 22 12. 2017, 09:42

„Răspund în felul următor: nu există niciun fel de motiv de îngrijorare, cele trei legi au fost adoptate într-o consultare publică care nu cred că a existat până în acest moment și este rezultatul observațiilor primite de la CSM, de la asociațiile profesionale și răspunde corelărilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea răspunderii Guvernului. Trebuie spus foarte clar că aceste trei legi trebuiesc cât mai repede traduse pentru că motive de îngrijorare care vizează fie independența justiției, fie lupta anticorupție – pentru că înțeleg că aceste două aspecte au fost permanent invocate, că diminuăm lupta anticorupție asumată printr-un Mecanism de Cooperare și Verificare, că va fi subordonată justiția factorului politic”, a declarat Florin Iordache.

El a susținut că modificările aduse legilor Justiției mențin independența Justiției.

„Noi, prin modificările pe care le-am făcut, am păstrat o justiție independentă, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de către CSM, de către judecători, de către procurori astfel încât, fie că discutăm de carieră fie că discutăm de înființarea unei secții speciale, fie că discutăm de CSM în ansamblul său, fie că discutăm de CSM în cele două secții, fie că discutăm de Inspecția Judiciară, în toate aceste etape sau în toate aceste aspecte factorul politic este eliminat. A fost o îngrijorare că prerogativele președintelui vor fi diminuate, a fost o anumită îngrijorare că vom modifica structural modalitatea de numire și de revocare a procurorilor cu rang înalt. Eu rog toți cei care aduc critici la cele trei legi (ale justiției – n. red.) să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt niște legi mai bune, niște legi mai coerente, niște legi în concordanță cu normele și cu legislația europeană și nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România”, a mai spus Iordache.

Florin Iordache a mai susținut că nu a fost necesar un aviz al Comisiei de la Veneția pentru că schimbările pe care Parlamentul le-a făcut, deoarece atât la numirile procurorilor, atât la Inspecția Judiciară, cât și la secțiaile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic și sunt făcute cu reprezentanții CSM.

„Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Veneția poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi, haideți să le citim în integralitatea lor și să vedem că atât independența justiției, dar și lupta anticorupție nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită”, a conchis Iordache.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei solicită, într-un comunicat, ca factorii implicați în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și să ceară avizul Comisiei de la Veneția.