Iordache: Modul în care CCR a solicitat sprijin internațional e fără precedent

Publicat: 06 06. 2018, 03:14
Actualizat: 25 03. 2019, 21:23

ATACURILE din partea actorilor politici, mă refer aici la partide, președinte de a disemina încrederea în instituția fundamentală care se numește Curtea Constituțională sunt NELEGITIME. În același timp, Comisia de la Veneția a spus foarte clar că atacurile la adresa unei Curți Constituționale, de asemenea, sunt ANORMALE pentru că slăbesc independența justiției dintr-o țară. Ei făceau referire la Moldova în acel comunicat. Și noi, săptămâna viitoare când ne vom vedea cu cei de la Comisia de la Veneția, vom reitera faptul că atunci când Curtea Constituțională a dat decizii care nu au convenit unuia sau altuia, nu s-a mers mai departe, pentru că în Constituție spune clar că sunt general OBLIGATORII și trebuie RESPECTATE de toată lumea. Modul în care CCR, cred eu, s-a poziționat și a solicitat sprijin internațional cred că este FĂRĂ PRECEDENT, dar este determinat de atacurile și de virulența celor deranjați de o decizie. Decizie care nu face decât să respecte Constituția. Toate deciziile CCR sunt în concordanță cu CONSTITUȚIA”, a afirmat marți seară, deputatul PSD Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX cum va evolua situația și ce efecte vor fi din partea instituțiilor europene sesizate, Iordache a răspuns: „Aceste instituții trebuie să atragă atenția actorilor politici, de la președinte până la partide și toți cei care manipulează presa că își pot dirija atacurile, dar nu asupra Curții, deoarece Curtea trebuie să judece fără o anumită presiune publică, pentru că de când au anunțat comunicatul și până va apărea decizia, CCR a fost supusă unui tir total anormal și unor atacuri virulente din partea actorilor politici care trebuie clar SĂ ÎNCETEZE.”

Curtea Constituțională a decis marți să sesizeze Comisia de la Veneția, Secretarul General al Consiliului Europei și Președintele Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile împotriva CCR, după decizia care o vizează pe Kovesi.

„Plenul Curții Constituționale a României, întrunit la data de 5 mai 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu ATACURILE VIRULENTE declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului – garantul supremației Constituției – fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX de către Curtea Constituțională a României.