Isărescu: Înăsprirea tonului agențiilor de rating este normală

Publicat: 15 02. 2012, 11:54
Actualizat: 10 06. 2012, 01:16
Înăsprirea tonului agențiilor de rating este normală, în contextul schimbărilor din planul economic internațional, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Înăsprirea tonului agențiilor de rating este normală, în contextul schimbărilor din planul economic internațional, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

"Climatul internațional s-a schimbat în ultima perioadă și este normal ca agențiile de rating să devină mai aspre. Răspunsul nostru este acela că este nevoie de coerență în comunicarea politicilor", a afirmat Isărescu, într-o conferință de presă.

Guvernatorul a adăugat că, în ceea ce privește calificativele, acestea nu i se par neobișnuite. De asemenea, oficialul BNR a spus că în această perioadă s-a obișnuit cu multe exagerări, precum aceea că România s-ar afla în pragul unei crizei economice. El a citat un raport publicat recent de o bancă străină de investiții referitor la economia României și la faptul că lucrurile vor scăpa din mână. Șeful băncii centrale a apreciat că aceste mesaje reprezintă de fapt o taxare a lipsei de consistență a mesajelor publice din partea autorităților române.

"România este în pericolul unei corecții majore, dureroase, a deficitului extern. Nu sugerăm nevoia unei corecții mari, de proporții. Aceasta trebuie făcută treptat, în timp, așa cum s-a întâmplat și în alte țări", a spus Isărescu. El a subliniat că face aceste afirmații în contextul în care recent au apărut opinii potrivit cărora ar fi nevoie de o reducere masivă a deficitului extern.

La finele lunii ianuarie, Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului României și al altor trei state din regiune, unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei agenției de evaluare financiară fiind creșterea deficitului de cont curent. Agenția de evaluare financiară Moody’s arată într-un raport că unele state din Europa, precum Bulgaria, România, Estonia, Letonia și Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, dacă deprecierea dolarului va continua, din cauza scăderii competitivității. Începând cu 1998, ratingurile României au fost îmbunătățite succesiv de către toate cele trei mari agenții de evaluare financiară – Fitch, Standard&Poor’s și Moody’s -, astfel că acestea cotează România în categoria de risc scăzut.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro