ISC continuă executarea silită a lui Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocat: Instituția a refuzat propunerea clientului nostru

Publicat: 12 02. 2013, 14:54
Actualizat: 03 05. 2015, 12:40

Avocații lui Adrian Năstase au declarat în cadrul judecării cererii de eliberare condiționate că Inspectoratul de Stat în construcții a respins propunerea fostului premier de a plăti din proprie inițiativă 760.000 euro din prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. „ISC a refuzat executarea volutară demarată de domnul Năstase”, a declarat avocatul Ion Cazacu apărătorul lui Adrian Năstase. ISC este sub coordonarea lui vicepremierului Liviu Dragnea.

Pe 8 februarie Adrian Năstase a transmis printr-un executor jdecătoresc o notificare către ISC prin care își arată disponibilitatea de a plăti 760.000 euro din prejudiciul de 1,5 milioane euro.

Reprezentanții ISC nu au putut fi contactați pentru a explica de ce au respins propunerea făcută de Năstase. Anterior purtătorul de cuvânt al ISC a declarat pentru gândul că instituția nu va comenta pe marginea cererii înaintate de Năstase. 

Avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Adrian Năstase, a declarat pentru gândul că ISC a fost notificat oficial că fostul premier pune la dispozițita instituției suma de 760.000 euro, reprezentând aproximativ jumătate din prejuidicul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Năstase a plătit deja 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Avocații lui Năstase au cerut ISC să transmită un număr de cont în care să verse banii. ISC nu a transmis acest număr de cont. În cadrul judecării cererii de eliberare condiționată avocații lui Adrian Năstase au arătat că ISC a refuzat să primească propunerea lui Adrian Năstase.

Pe 1 februarie, Judecătoria Sector 1 a încuviințat cererea de executare silită formulată de ISC împotriva lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu a declarat pentru gândul că executorul judecătoresc nu a început procedura deoarece instanța încă nu a remis motivarea deciziei de pe 1 februarie. Astfel având în vedere că ISC a respins propunerea fostului premier înseamnă că executarea silită a lui Adrian Năstase va continua.

În sentința din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menționează că dispozițiile hotărârii emise de prima instanță sunt menținute. Astfel, cei cinci judecători au decis să mențină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana sunt obligați să plătească prejudiciul de aproximativ 1,5 milioane euro.

Cât mai are Năstase prin conturi

Avocatul Cazacu a explicat că din acest prejudiciu instanța a stabilit că pentru 760.000 euro responsabili în solidar sunt Adrian Năstase și ceilalți cinci inculpați. Pentru restul de bani până la 1,5 milioane euro, adică tot 750.000 euro responsabili în solidar sunt ceilalți cinci inculpați. Astfel că Adrian Năstase a decis să plătească el singur suma de 760.000 euro.

În ultima declarație de avere, Adrian Năstase declara că împreună cu Dana Năstase deține în conturi următoarele sume de bani: 835 euro, 7800 lei, 1.430.000 lei și 195.000 euro. În declarația din iulie 2012 Năstase a mai consemnat că în 2011 a vândut o pădure din Corbeanca pentru suma de 350.000 euro.