ISJ Iași, amendat în timp ce era condus de Camelia Gavrilă de CNCD pentru segregarea romilor

Publicat: 11 09. 2019, 20:03

Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu și Inspectoratul Școlar Județean Iași au fost în atenția CNCD după o sesizare a Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din aprilie 2016 cu privire la faptul că majoritatea elevilor de etnie romă înscriși la acea unitate de învățămânț au fost repartizați într-un singur corp de clădire.

„Motivele specifice pentru depunerea plângerii au fost că în cadrul acestei școlii elevii învață în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizați în corpul C, ajungând potrivit datelor oferite de către școală la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp. Un grup de părinți de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educațional din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar și după finalizarea clasei a IVa nu pot citi și scrie corect și de faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reîncadrate. Pentru acest motiv, părinții au încercat să înscrie/transfere copii la alt corp școlar din cadrul aceleiași unității de învățământ însă au fost refuzați”, se arată într-un comunicat al Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din ianuarie 2017.

În urma acestei sesizări, CNCD a amendat atât școala cu 3000 de lei, cât și Inspectoratul Școlar Iași cu 5000 de lei. Potrivit sursei citate, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că separarea pe clase și așezarea copiilor romi într-un singur corp de clădire, atunci când școala are mai multe clădiri, dar și faptul că Inspectoratul Școlar a tolerat acest lucru reprezintă discriminare și încălcarea dreptului la deminitate.

În acea perioadă, Inspectoratul Școlar Iași era condus de către Camelia Gavrilă, deputatul PSD propus de Viorica Dăncilă pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Educației.

Reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Iași și cei ai Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu au contestat în instanță decizia CNCD, iar Curtea de Apel Iași le-a dat, în mai 2017, câștig de cauză și a anulat hotărârea CNCD. Apelul făcut de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) împotriva acestei decizii este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.