Iulia Timoșenko este la terapie intensivă, ventilată artificial. Fostul premier al Ucrainei s-a infectat cu noul coronavirus

Publicat: 26 08. 2020, 11:20

Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, este în stare gravă, cu diagnosticul COVID-19. Aceasta se află la terapie intensivă, ventilată artificial, iar medicii se străduiesc să-i scadă temperatura sub 39 de grade Celsius.

Presa ucraineană, citat de digi24.ro, scrie că fiica și ginerele Iuliei Timoșenko s-ar fi îmbolnăvit și ei cu Covid-19.

În vârstă de 59 de ani, Iulia Timoșenko a fost unul dintre liderii Revoluției Portocalii din 2004, când pro-occidentalul Victor Iușcenko a fost confirmat președinte după ce o instanță a stabilit că alegerile au fost falsificate în favoarea rivalului său pro-Kremlin, Viktor Ianukovici.

Timoșenko a candidat ea însăși la președinție în 2010, dar a pierdut în fața lui Viktor Ianukovici, sprijinit de Rusia.

Iulia Timoșenko, condamnată la închisoare

În 2011 a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, acuzație pe care Iulia Timoșenko a negat-o vehement și despre care a spus că este motivată politic.

A fost eliberată în 2014, după ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei revolte populare ce a îndepărtat Ucraina de Rusia și a apropiat-o de valorile occidentale și SUA.

Ca răspuns, Rusia a anexat Peninsula Crimeea. În 2014, Iulia Timoșenko, denumită „Doamna de fier a Ucrainei”, a candidat din nou la președinția Ucrainei, dar a pierdut în favoarea fostului președinte Petro Poroșenko.

2014 – Iulia Timoșenko: Crimeea a devenit „o a doua Transnistrie”

Liderul partidului Batkivșcina, fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, a apreciat în 2014 că Peninsula Crimeea s-a transformat într-o „a doua Transnistrie”, după ce președintele Petro Poroșenko a semnat o lege privind crearea unei zone economice libere în Crimeea.

În opinia lui Timoșenko, în Crimeea nu vor mai fi respectate normele internaționale după adoptarea acestei legi. „Kievul și-a asumat angajamentul de a contribui la respectarea normelor internaționale pe teritoriul Ucrainei, însă în prezent acest angajament este încălcat”, a declarat Timoșenko, într-o emisiune a postului de televiziune ICTV.