Joe Biden, la București. „Este o obligație sacră să fim alături de voi și de NATO. Așa că vă spun din partea președintelui: puteți să vă bazați pe noi”. LIVE

Publicat: 20/05/2014, 18:39
Actualizat: 06/07/2016, 02:33

Venirea numărului doi din administrația SUA la București este cel mai important eveniment în relația americanilor cu România, din ultimii ani, în ce privește rangul diplomatic. Greutatea vizitei lui Joe Biden, care va sta două zile la București, a fost depășită doar de prezența fostului președinte al SUA, George W. Bush, la summitul NATO din Capitală, din aprilie 2008. De altfel, Biden a mai fost la București în 2009, pentru a discuta despre amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu. Sosirea lui Biden în România, la mai puțin de o săptămână după ce șeful NATO a venit și el aici, are loc în contextul extrem de tensionat din regiune, pe fondul crizei dintre Ucraina și Rusia. SUA intenționează să arate astfel susținerea pentru integritatea Ucrainei, dar și pentru România, ca țară de graniță a spațiului Alianței Nord-Atlantice cu sfera de influență a Rusiei. Joe Biden va susține însă la București și teme interne, în special continuarea luptei împotriva corupției.

Oficialul SUA se întâlnește cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta. La sosire, Biden va ține un discurs la deschiderea exercițiului militar comun româno-american Carpathian Spring 2014. Exercițiul are loc anual și la el iau parte forțe de operațiuni speciale, cu tehnică militară română și americană, SUA aducând la București avioane de transport Hercules. Românii participă cu avioanele de transport Spartan și cu elicoptere Puma Socat.

Foto: Bogdan Iordache // Mediafax

Iată principalele mesaje ale vicepreședintelui Joe Biden, la sosirea la București:

• Am văzut cum ați parcurs drumul de la tiranie la libertate și ați sprijinit aderarea la NATO. Nu am înțeles pe deplin curajul poporului român până când nu am văzut că era alături de trupele americane, în prima linie, în Irak și Afganistan.

• Vreau să le mulțumesc celor 25 de români care și-au dat viața în Irak și Afganistan. Le datorăm recunoștință.

• În România găsim un aliat de nădejde, este un partener serios și ferm din prima zi.

• Este o obligație sacră să fim alături de voi și de NATO. Așa că vă spun din partea președintelui: puteți să vă bazați pe noi. Noi facem ceea ce spunem și ne îndeplinim obligațiile.

• Agresiunea din Crimeea ne amintește de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci și principiul stabilit în secolul 20: granițele nu trebuie schimbate niciodată cu forța armelor. De aceea noi condamnăm intervenția Rusiei în Crimeea.

La prânz, cu aproximativ două ore înaintea sosirii lui Joe Biden la București, efectivele de securitate scoase în oraș de poliție și serviciile secrete nu păreau ieșite din comun. Se circula normal spre Aeroportul Otopeni, unde Air Force Two aterizează în jurul orei 14.30. Totuși, la fiecare colț de stradă secundară care dă în DN 1 spre Otopeni, se aflau câte un echipaj de poliție sau jandarmerie.

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, declară, într-un interviu pentru Mediafax, că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilității acestei țări, el subliniind și că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependența energetică de Rusia.

Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă „mai dificilă”, ca urmare a intervenției militare ilegale a Rusiei și a ocupării Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziții ferme și unite în impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidențiale din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie și în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilității țării, precum și în susținerea aspirațiilor Moldovei de a deveni membru al UE.

Gândul a transmis LIVE sosirea lui Joe Biden la București și principalele sale declarații:

Foto: Alina Matiș // Gândul.

Joe Biden a fost așteptat de aproximativ 100 de militari români și americani la Baza Aeriană 90 Otopeni, unde va ține un discurs. Sosirea vicepreședintelui SUA a întârziat cu aproximativ 30 de minute față de ora anunțată.

UPDATE 14.52 Air Force Two, avionul vicepreședintelui SUA, a aterizat pe Otopeni.

UPDATE 15.09 Joe și Jill Biden coboară scările avionului, fiind întâmpinați de o gardă de onoare. Ministrul de Externe Titus Corlățean, precum și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, l-au întâmpinat pe Biden la scara avionului.

UPDATE 15.26 Joe Biden a sosit la Baza Aeriană 90 Otopeni și este întâmpinat de ministrul Apărării Mircea Dușa.

„Statele Unite sunt partenerul nostru cel mai important”, a spus Mircea Dușa, vorbind despre sprijinul consistent al SUA pentru armata României, de la asistența tehnică la avioanele F-16 și scutul antirachetă de la Deveselu.

UPDATE 15.32 Joe Biden și-a început discursul, vorbind despre faptul că ultima oară i-a văzut pe militarii români în Afganistan.

„Am văzut cum ați parcurs drumul de la tiranie la libertate și ați sprijinit aderarea la NATO. Nu am înțeles pe deplin curajul poporului român până când am văzut că erau alături de trupele americane, în prima linie, în Irak și Afganistan. Suntem mândri că suntem alături de forțele române în misiune și vreau să le mulțumesc. Vreau să le mulțumesc celor 25 de români care și-au dat viața în Irak și afganistan. Le datorăm recunoștință. În România găsim un aliat de nădejde, este un partener serios și ferm din prima zi.

Consider că sunteți cea mai grozavă generație de luptători și asta nu este o hiperbolă. V-am văzut în Bosnia și Kosovo, în Bagdad, Fallujah, Kabul și Kandahar. V-am văzut în zone foarte grele. Sunteți un grup extraordinar. Dvs și familiile dvs sunteți un grup de patrioți care păziți libertatea aici în Europa.

Este o obligație sacră să fim alături de dvs și de NATO. Așa că vă spun din partea președintelui: puteți să vă bazați pe noi. Noi facem ceea ce spunem și ne îndeplinim obligațiile. Agresiunea din Crimeea ne amintește de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci și principiul stabilit în secolul 20: granițele nu trebuie schimbate niciodată cu forța armelor. De aceea noi condamnăm intervenția Rusiei în Crimeea.

Națiunile din NATO nu sunt singure. Vreau să mulțumesc colegilor din România că sunt alături de noi, că ne sprijină și ne fac mai puternici.

Dumnezeu să buinecuvânteze România, să binecuvânteze America și să protejeze trupele noastre”.

UPDATE 15.42 Joe Biden și-a terminat discursul și a plecat să viziteze rapid baza aeriană de la Otopeni.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021