Judecătorii ar putea fi trași la răspundere și penal. Anunțul făcut de ministrul Justiției

Publicat: 03 04. 2017, 23:43
Actualizat: 04 04. 2017, 07:43

„Este dramatică situația celui care stă în pușcărie pe nedrept. De aceea, guvernul din care fac parte are, în programul de guvernare, și obiectivul de modificare a legilor justiției, printre care și instituirea răspunderii juridice, cu formele ei, a magistraților. Eu, personal, și colegii mei de la Minister realizăm o documentare privind limitele formei răspunderii juridice pentru magistrați”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiției a invocat un răspuns al Comisiei de la Veneția la o solicitare venită de la președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, prin care se afirmă că magistrații pot răspunde penal pentru deciziile lor, dacă este vorba despre cazuri intenționate sau de neglijență gravă.

„Judecătorii pot fi trași la răspundere penală pentru deciziile lor doar în cazul în care vinovăția individuală este dovedită și eroarea se datorează intenției sau neglijenței grave. (…) Este necesar a stabili un echilibru între imunitatea judecătorilor, ca mijloc de protecție a acestora împotriva presiunii nejustificate și a abuzului din partea celorlalte puteri ale statului sau a persoanelor fizice și faptul că un judecător nu este mai presus de lege (răspundere). (…) Răspunderea penală și cea disciplinară nu se exclud reciproc: sancțiunile disciplinare pot fi în continuare opozabile în cazul unei achitări în materie penală; de asemenea, neinițierea procedurii penale pe motiv că nu s-a reușit stabilirea vinovăției sau a faptelor într-un caz penal, nu înseamnă că judecătorul dat nu a comis nicio încălcare disciplinară, anume dată fiind natura diferită a celor două tipuri de răspunderi”, se arată în documentul citat.