Judecătorul CSM Horațius Dumbravă îi cere premierului să renunțe la imunitate: „Justiția nu se va lăsa intimidată”

Publicat: 09 06. 2015, 10:45
Actualizat: 09 06. 2015, 19:49

În cadrul scrisorii deschise, Dumbravă subliniază că parlamentarii au dovedit că „nu înțeleg democrația”, din moment ce resping „pe bandă rulantă nemotivat și în contradicție cu valorile statului de drept” cereri de ridicare a imunității parlamentare pentru unii politicieni acuzați de diverse infracțiuni.

„Domnule prim ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât ați fost magistrat și cunoașteți valorile intrinseci ale justiției și statului de drept, în a întări capacitatea democrației românești de a rezista trecătoarelor interese meschine și de grup”, conform sursei citate.

În același context, judecătorul Dumbravă a adus în discuție declarația publică a premierului, din 26 ianuarie, în cadrul căreia Victor Ponta arăta: „Suntem de acord să modificăm textul constituțional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituție pentru că, după cum știți, nu există imunitate decât pentru arestare și percheziție, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituției aceste prevederi iar, în rest, așa cum s-a întâmplat și la ultimele cazuri aduse în fața Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiției”.

Astfel, membrul Consiliului Superior al Magistraturii îi cere lui Victor Ponta să renunțe, „în acord cu cele afirmate de dumneavostră, la imunitatea parlamentară privind cererea Procurorului General al României în ce vă privește, aflată azi pe rolul Camerei Deputaților, de declanșare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale. Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Acolo, în fața magistratului veți putea să arătați că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veți arăta, în acest fel, că democrația funcționează în România, că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria”.

De asemenea, Dumbravă îi solicită șefului Executivului să „își țină promisiunea” și să ceară comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constiuției României înlăturarea imunității parlamentarilor.

„Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituție trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor și discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule Prim ministru, separația puterilor în stat ar funcționa, iar blocajele constituționale ce aparent apar acum între Parlament și justiție ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept”, se mai arată în documentul citat.

În plus, judecătorul îi cere premierului să renunțe să mai facă conexiuni „nedrepte și nefericite” între acuzațiile oficiale pe care i le aduce Ministerul Public și lupta politică.

„Personal nu am înțeles de ce ați uzat de acest artificiu public, în loc să fi dat la timp, fără scandal mediatic, explicațiile necesare procurorului de caz. Obiectiv privind, ancheta penală aflată în derulare la DNA, azi, nu are de-a face cu răsturnarea unui guvern sau mai știu eu ce moțiuni de cenzură aflate în dezbatere in Parlament. Pur și simplu sunt acuzații care, după cum înțeleg din ceea ce ați exprimat public zilele acestea, sunt ușor de demontat. Sincer vă spun că același lucru îl observ și la adversarii politici ai domniei voastre: implicarea actului de justiție într-o bătălie politică. Ancheta penală își va urma cursul, sunt convins că sunteți conștient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, știind că sunteți un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituții ale democrației în bătălii care nu le sunt specifice”, conform apelului public lansat de membrul CSM.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” și o abținere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților va fi dezbătut marți, la ora 10.00, în ședința de plen a Camerei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.