Jumătate din atomii de pe Terra trec în digital până în 2245! Avertisment de ultimă oră: ce pericol iminent paște omenirea!

Publicat: 03 09. 2020, 15:54
Actualizat: 03 09. 2020, 16:07
Jumătate din atomii de pe Terra, trec în digital până în 2245! Avertisment de ultimă oră: ce pericol iminent paște omenirea! / Sursa FOTO: https://www.xamk.fi

Oamenii de știință avertizează cu privire la pericolul reprezentat de goana după date digitale. De fapt, un recent studiu publicat în jurnalul AIP Advances arată că urmează o catastrofă informaţională ce ar putea să se producă în jurul anului 2245, când nu mai puţin de jumătate din masa Terrei ar urma să provină din datele digitale pe cale le generăm!

Informaţia poate părea imaterială, dar peste două secole, numărul total de biţi digitali produşi anual de omenire ar putea depăşi numărul de atomi ai planetei noastre şi, mai mult decât atât, ar putea ajunge să reprezinte jumătate din masa Pământului. Acestea sunt concluziile unui nou studiu care urmăreşte acumularea în timp a datelor digitale şi potenţialele consecinţe catastrofale ale acestora.

90% din datele digitale, produse doar în ultimii 10 ani

Trăim într-o perioadă foarte bogată din punct de vedere al informaţiei. Telefoanele mobile şi folosirea extrem de frecventă a reţelelor de socializare au făcut ca aproape fiecare om de pe planetă să ajungă se genereze cantităţi mari de conţinut digital în fiecare zi. IBM şi alte companii de cercetări tehnologice au estimat că 90% din datele digitale existente în prezent la nivel mondial au fost produse doar în ultimul deceniu, ceea ce l-a făcut pe fizicianul Melvin Vopson, de la Universitatea din Portsmouth (Anglia), să îşi pună întrebări despre viitorul omenirii.

Analiza lui Vopson începe cu faptul că Pământul conţine aproximativ 10 la puterea 21 (sau 100 de miliarde de miliarde) de biţi de informaţii digitale! „Este vorba despre tot ceea ce facem împreună. Orice conţinut digital produs şi depozitat oriunde pe planetă, de către oricine”, a declarat Vopson pentru Live Science. El a calculat apoi cât de multe date digitale ar putea exista în viitor. Nu este vorba despre o extrapolare simplă, liniară, pentru că volumul de noi informaţii creşte, de asemenea, în timp. Presupunând o creştere anuală modică de 20% a conţinutului digital, Vopson a arătat că peste 350 de ani numărul biţilor existenţi pe Pământ va fi mai mare decât al tuturor atomilor care alcătuiesc Pământul! Adică, o cifră estimată la 10 la puterea 50 sau 100 de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de atomi!

Ce soluție salvatoare are omenirea

Astfel, într-un viitor chiar mai apropiat decât peste trei secole şi jumătate, omenirea va ajunge să folosească echivalentul consumului său actual de energie doar pentru a susţine toate aceste şiruri interminabile de 0 şi 1.

O modalitate de a rezolva provocările legate de stocarea unor cantităţi extrem de mari de informaţii digitale ar fi dezvoltarea unei tehnologii care să menţină informaţiile într-un mediu non-material, aşa cum sunt hologramele, este de părere profesorul Vopson.