JUSTIȚIE. „Creierul” transportului de o tonă de cocaină eșuat în Delta Dunării, demascat de procurorii DIICOT. A fost deja arestat în Brazilia

Publicat: 12 07. 2020, 17:32
Actualizat: 06 04. 2021, 19:23

Procurorii DIICOT au reușit să identifice, în America de Sud, persoana care a organizat uriașul transport de cocaină care a eșuat, în primăvara anului trecut, pe brațul Sfântu Gheorghe, iar sute de pachete de cocaină au invadat malurile în Deltă și la Marea Neagră. Conform unor surse judiciare, este vorba despre un traficant de nivel internațional din Brazilia, care ar fi fost deja arestat de autoritățile sud-americane.

Doi cetățeni sârbi au fost arestați, în aprilie 2019, după ce s-au răsturnat cu barca în timp ce trasportau, pe brațul Sfântu Gheorghe, peste o tonă de cocaină cu o valoare estimată, pe piața neagră, de 300 de milioane de euro.

O parte din cantitatea de droguri a ajuns la mal în zona accidentului, însă o mulțime de alte pachete, care cântăreau aproximativ un kilogram fiecare, au fost duse de curent și au ajuns în Marea Neagră.

De acolo, au invadat plajele, iat polițiștii au intervenit urgent cu 300 de oameni și două elicoptere, în condițiile în care, după ce incidentul a fost publicat în presă, o mulțime de oameni se apucaseră, dintr-o dată, de sport și începuseră să alerge pe malul mării.

Polițiști de frontieră, suspectați de complicitate

Între timp, anchetatorii au reținut doi cetățeni sârbi și au demarat o anchetă pentru a stabili identitatea persoanelor implicate în transport, dar și proveniența și destinația drogurilor.

Odată cu ancheta au apărut și primele suspiciuni legate de posibila implicare a unor polițiști de frontieră români, în condițiile în care tocmai atunci, sistemul de supraveghere la Marea Neagră SCOMAR s-a întâmplat să nu funcționeze.

După un volum de muncă uriaș, anchetatorii, care plecaseră încă de la început de la ipoteza aproape certă că stupefiantele proveneau din America de Sud și urmau să ajungă în Uniunea Europeană după ce ar fi reușit să afle și să probeze cine se afla, de fapt, în spatele întregii operațiuni.

Sursele citate au afirmat că drogurile fuseseră exportate de un traficant din Brazilia și au anunțat imediat autoritățile sud-americane, care ar fi reușit, deja, să-l aresteze.