Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile parlamentarilor

Publicat: 23 12. 2015, 20:51

Președintele nu mai putea respinge proiectul de lege, singura cale de atac ar fi fost doar contestarea acesteia la Curtea Constituțională, însă șeful statului anunțase că nu va recurge la acest instrument constituțional.

Marți, 15 decembrie, senatorii și deputații au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceștia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeși și au încheiat cel puțin un mandat complet de parlamentar.

Parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcție de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei, cuantumul fiind de 0,55% din indemnizația de parlamentar. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puțin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată în luna iunie, fiind însă trimisă spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Comisia pentru statut a modificat, în mai multe rânduri, proiectul, fiind apoi amânată dezbaterea în plen.

În luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleșii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era inițial – vor primi pensii speciale și că deputații și senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului și dacă nu sunt realeși

Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o fază de modificări, stabilindu-se că de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au încheiat cel puțin un mandat. Mai mult, vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Comisia de Statut a introdus și alte infrancțiuni pentru care deputații și senatorii, dacă au fost condamnați, nu vor beneficia de pensii speciale, și anume pentru infracțiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

Comisia de Statut a analizat cererea de reexaminare, fără a ține cont de mare parte din recomandările șefului statului.