Klaus Iohannis, despre rata crescută a mortalității Covid 19 din România, 28 de decese la un milion de locuitori

Publicat: 23 09. 2020, 18:47
Actualizat: 06 04. 2021, 15:48
Klaus Iohannis, despre rata crescută a mortalității Covid 19 din România, 28 de decese la un milion de locuitori

Întrebat despre problema ratei crescute a mortalității Covid 19 din România, într-o conferință de presă care a avut loc în această seară la Palatul Cotroceni, președintele României Klaus Iohannis a spus că în țară sunt prea mulți români bolnavi și prea puține controale de rutină care ar putea preveni anumite evoluții care periclitează viața oamenilor, subliniind că toate aceste lucruri ar trebui schimbate.

România, cea mai crescută rată a mortalității din Uniunea Europeană

Președintele Klaus Iohannis a reamintit că a mai atins tema problemelor din sănătate de mai multe ori. Acesta a subliniat că „spitalele nu sunt suficient de bine dotate, procedurile nu sunt suficient de clare, iar prevenția este de multe ori ca și inexistentă.”
„Tema spitalelor și a sănătății publice nu este o temă nouă. Eu am atins această temă de foarte multe ori. Poate vă amintiți că am avut discuții chiar cu persoane din conducerea OMS. Am avut semnări de documente aici în Sala Unirii, am fost în vizită în spitale și de fiecare dată am atras atenția asupra unor lucruri care se văd simplu și asupra unor lucruri care se văd din statistici. Sistemul nostru de spitale nu funcționează bine. Spitalele nu sunt suficient de bine dotate, procedurile nu sunt suficient de clare, prevenția este de multe ori ca și inexistentă. Marile măsuri de prevenție care trebuie să meargă în adâncime practic au dispărut și rezultatul este cel pe care din păcate îl vedem. Sănătatea publică nu este bună. Avem prea mulți români bolnavi, avem prea mulți români care sunt bolnavi și nici nu știu, avem prea puține controale de rutină care ar putea preveni anumite evoluții care periclitează viața oamenilor. Toate aceste lucruri trebuie schimbate, și ele nu se schimbă de azi pe mâine, ci se schimbă în ani și ani de reformă a sistemului. De aceea îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, care vine cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem de sănătate, lucru care se poate începe cu succes într-un mandat de 4 ani. Mai bine ar fi un mandat mai lung și o continuitate în reformarea sistemului de sănătate, dacă vrem să ajungem vreodată la nivelul în care s-a ajuns în partea mai vestică a Uniunii Europene. Este o temă extrem de sensibilă, extrem de importantă, și sunt foarte hotărât să-i acord toată atenția”, a spus Klaus Iohannis.