Kovesi a identificat vulnerabilitatea Poliției Române: „Relațiile întreținute cu oameni politici și de afaceri investigați”

Publicat: 29 01. 2015, 13:12
Actualizat: 06 07. 2016, 13:27

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit la bilanțul Poliției Române pe anul 2014 despre buna colaborare cu polițiștii, ale căror sesizări care au condus la dosare penale de corupție au crescut în calitate anul trecut. Kovesi a vorbit însă și despre principala vulnerabilitate a Poliției Române: relațiile neprofesioniste cu personaje penale.

„Numărul polițiștilor cu funcții de conducere anchetați a crescut anul trecut (…). O vulnerabilitate sunt relațiile neprofesioniste întreținute cu oamenii politici sau cu oamenii de afaceri investigați de polițiști”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA a lăudat activitatea celor 190 de polițiști detașați la DNA, spunând că lupta anticorupție ar fi mult mai grea fără ei, și a amintit că sesizările Poliției Române, care au dus la dosare penale de corupție, au fost mult mai bune calitativ în 2014.

Kovesi a menționat buna colaborare cu Direcția de Operațiuni Speciale și cu Poliția Rutieră, din cadrul Poliției Române.

Ea a arătat că peste 80% din dosarele DNA din 2014 au demarat ca urmare a sesizărilor venite din partea cetățenilor sau a instituțiilor private, lucru neobișnuit, pentru că până nu demult sursa dosarelor provenea în peste 50% din cazuri de la servicii secrete și instituții de stat.

„Este un nivel uriaș de așteptare și trebuie să ne exercităm profesia pentru a nu înșela aceste așteptări”, a mai spus Kovesi.