Kovesi: Nu vom rezolva corupția din sănătate doar arestând

Publicat: 23 05. 2016, 12:08
Actualizat: 05 06. 2018, 16:55

„E ingrijorătoare lipsa unor strategii de prevenire și lipsa modificării unor proceduri care au dus la comiterea unor astfel de fapte. Chiar săptămâna trecută DNA a prins în flagrant un manager de spital care în octombrie 2014 a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție și nu și-a pierdut funcția. Trebuie să se ia măsuri de prevenire, schimbate procedurile, funcționarii care sunt condamnați să își piardă funcțiile. În ultimii ani, DNA a investigat și medici și funcționari din sistemul de sănătate. Acest lucru ne dovedește că nu vom rezolva corupție din sănătate doar arestând și trimițând oameni în judecată”, a declarat luni procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Precizările au fost făcute la un eveniment organizat de Direcția Națională Anticorupție, intitulat „Corupția în sistemul de sănătate – prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”, la grupul de lucru participând reprezentanți ai autorităților anticorupție și ai instituțiilor polițienești din nouă state membre și non-membre UE.

Procurorul șef al DNA a precizat că sunt anchete în desfășurare privind achizițiile publice în sistemul sanitar.

„Avem foarte multe anchete care vizează achiziții publice. Pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează achiziții publice de la diferite spitale. Nu vă pot confirma pentru ce produse pentru că aceste investigații sunt confidențiale. Când vom demara procedura de inculpare, vom anunța public”.

De asemenea, Codruța Kovesi, a precizat că este necesar ca și firmele străine implicate în proceduri frauduloase de achiziție în sistemul sanitar ar trebui să răspundă în fața legii.

„O treime din președinții de consilii județene din România sunt trimiși în judecată pentru corupție iar o parte dintre ei au fost investigați pentru fapte în legătură cu achiziții din domeniul sănătății sau finanțarea unor servicii prestate de firme pe care le controlau. (…) În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme străine, de aceea pentru DNA reprezintă o prioritate tragerea la răspundere penală atâta a persoanelor juridice române cât și străine care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale și care dau mită”, a mai declarat Kovesi.